Guvernul a aprobat proiectul de Lege a „micii reforme” în justiţie care are ca obiectiv accelerarea soluţionarea proceselor. Termene scurte, recunoaşterea vinovăţiei, eliminarea recursului la cauzele privind regimul circulaţiei sunt unele dintre năutăţile actului normativ. „Am ajuns la concluzia că, până la momentul la care vom fi în măsură să şi fim pregătiţi cu sistemul judiciar să implementăm codurile, să venim cu o serie de soluţii coresponden
Guvernul a aprobat proiectul de Lege a „micii reforme” în justiţie care are ca obiectiv accelerarea soluţionarea proceselor. Termene scurte, recunoaşterea vinovăţiei, eliminarea recursului la cauzele privind regimul circulaţiei sunt unele dintre năutăţile actului normativ.
„Am ajuns la concluzia că, până la momentul la care vom fi în măsură să şi fim pregătiţi cu sistemul judiciar să implementăm codurile, să venim cu o serie de soluţii corespondente celor din coduri, care să permită scurtarea duratei proceselor şi reducerea costurilor pentru cetăţeni, dar şi pentru aparatul de stat”, a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Proiectul de Lege modifică mai multe acte normative astfel încât procedurile în faţa instanţelor să fie simplificate. Ministrul Justiţiei a menţionat că sunt 42 de intervenţii punctuale pe Codul de procedură civilă, 61 pe Codul de procedură penală, 3 pe Codul penal, una la Codul familiei şi 6 asupra Legii privind organizarea judiciară.
„Instanţele vor fi obligate să stabilească termene scurte, chiar de la o zi la alta, nu ca acum când instanţele stabilesc termene din trei în trei luni sau chiar din şase în şase luni. În acest fel se vor scurta procesele”, a spus premierul Emil Boc.
Judecătoria, singura instanţă în cauzele privind circulaţiei pe drumurile publice
El a mai arătat că una dintre măsurile prevăzute de proiectul d e lege are în vedere regula ca cel care a primit o citaţie cu termen şi dată certă se va prezuma că ştie toate termenele ulterioare.
„S-a eliminat recursul în cazul cererilor privind sancţiuni la legea privind circulaţia pe drumurile publice. În acest fel, judecătoria va fi prima şi ultima instanţă, deciziile ei fiind definitive. Numai în 2009 au fost 174.000 cazuri de acest fel”, a explicat Boc.
O nouă instituţie a fost introdusă, aceea a instituţiei recunoaşterii vinovăţiei. În acest caz, cel care îşi recunoaşte vinovăţia şi spune că probele administrate sunt corecte, va beneficia, pe lângă încheierea procesului, de o pedeapsă redusă cu o treime sau în cazul în care sancţiunea este amenda, aceasta se va reduce cu o pătrime.
„S-a mai instituit şi procedura împăcării părţilor care atrage înlăturarea răspunderii penale. În plus se extinde noţiunea medierii şi la divorţuri în care sunt implicaţi minori”, a mai arătat Boc.
Din motive umanitare, a explicat premirul, roiectul de lege al „micii reforme” în justiţie interzice evacuarea persoanelor din locuinţe în intervalul 1 decembrie-1 martie, în cadrul unei proceduri de executare silită, cu excepţia cazurilor în care persoana care solicită executarea şi evacuarea locuinţei nu dispune de un domiciliu.