Termenul pentru atestarea produselor tradiţionale va fi prelungit până pe 30 noiembrie 2014

Termenul pentru atestarea produselor tradiţionale conform noii legislaţii va fi prelungit, cel mai probabil până pe 30 noiembrie 2014, a declarat, luni, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

'Pregătim ordinul pentru prelungirea termenului privind atestarea produselor tradiţionale conform noii legislaţii, cel mai probabil până la 30 noiembrie. Deocamdată foarte puţini producători şi-au reatestat produsele, iar data limită este 11 septembrie', a precizat Constantin.



Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 116 produse tradiţionale, dar a respins alte 119 documentaţii pentru că nu îndeplineau condiţiile din domeniu. Numărul dosarelor depuse a ajuns la 235.



Legislaţia din acest sector nu a mai fost modificată din 2004 şi din acest motiv a apărut Ordinul comun 724/2013 al MADR, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost publicat în data de 11 noiembrie 2013 în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare o lună mai târziu.



Data limită până când mai pot fi atestate produsele tradiţionale, conform noii legislaţii, este 11 septembrie 2014. Acest sistem de înregistrare este unul voluntar, netaxabil şi nu beneficiază de protecţie naţională sau comunitară.



Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor tradiţionale a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui singur an. Dacă în 2005 au fost înregistrate la MADR 280 de produse, numai în anul 2011, numărul acestora a explodat până la 1.050. 



La finele lui 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiţionale şi era, probabil, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană.



Singurul produs tradiţional românesc care a obţinut certificarea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) la nivel european este Magiunul de prune Topoloveni. Această distincţie a fost obţinută din 7 aprilie 2011.

 

Sursa: Agerpres