"Este un deziderat urmărit de toată lumea – ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă la 31 decembrie 2012 – nu pot să spun că este imposibil dar este puţin probabil. Depunem eforturi, încercăm să preschimbăm termenele. De la ianuarie – februarie 2013 încercăm să le aducem în noiembrie-decembrie, pentru ca odată soluţionate să putem merge pe un plan de reorganizare care să prevadă eşalonarea creanţelor chirografare astfel încât să se creeze premisele ieşirii din insolvenţă a Hidroelectrica până la sfârşitul anului. Dacă nu vom reuşi până la sfârşitul anului, un termen mult mai realist ar fi primele trei luni din 2013", a afirmat Remus Borza.
Amenajarea hidroenergetică a râului Lotru constituie cea mai complexă amenajare de pe râurile interioare. În cei 40 de ani de exploatare, CHE Lotru – Ciunget a produs o cantitate totală de energie electrică de circa 30 TWh, prin turbinarea unui volum afluent de apă de aproximativ 16 miliarde metri cubi, numărul cumulat de ore de funcţionare al celor trei hidrogeneratoare fiind de aproximativ 600.000 ore.
Volumul de apă pompat în acumularea Vidra din lacurile aferente staţiilor de pompare energetică Jidoaia, Petrimanu şi Lotru – Aval a fost de aproximativ 7,5 miliarde metri cubi, volum care, valorificat prin turbinarea în CHE Ciunget, a produs o cantitate de energie electrică de aproximativ 10 TWh.
Sursa: Agerpres