Guvernul României este obligat de un calendar stabilit cu Uniunea Europeană ca, până în aprilie 2018, să elimine subvenția pentru energia termică acordată acum populației, cu excepția unor grupuri vulnerabile.
Cei mai mulți români care beneficiază de subvenționare la energia termică sunt din București. Recent, primarul general Gabriel Firea a cerut autoritților centrale amânarea termenului până în 2021.
‘Sunt convinsă că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului. Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T zero 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de către reţea şi atunci factura automat la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc’, a spus edilul.
Ea e de părere că, în prezent, dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE şi Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvenţioneze energia termică în ţară, situaţia va crea cazuri sociale grave iar în anumite localităţi, chiar ‘drame’.
‘Dacă e să luăm cazul Bucureştiului, în ipoteza în care, dar eu nu o văd valabilă, pentru că vom subvenţiona în continuare gigacaloria, în ipoteza în care cineva ar interzice această subvenţie, spunând că trebuie să beneficieze de ea doar aceste grupuri vulnerabile – pensionari, şomeri şi familii cu foarte mulţi copii şi un singur salariu – nu cred că ar fi corect. (…) Nu poţi să consideri un om bogat un cetăţean care are o familie care, din motive financiare, locuieşte în continuare la bloc’, a susţinut edilul.
În 1990 existau 610.980 apartamente branşate la termoficare în București. În anul 2017, la data de 31.06.2017, existau branşate la RADET 562.000 apartamente. Ponderea debranşării din anul 1990 până în anul 2017 este de 8%.
Autorităţile centrale vor să schimbe legea energiei termice, astfel încât oamenii să nu mai poată renunţă la sistemul centralizat de încălzire. Mai exact, aceasta prevede că toţi vecinii din bloc trebuie solicitaţi la debranşare. În plus, unele blocuri s-ar putea să nu se mai poată debranşa. Noua lege a energiei termice aflată în dezbatere introduce un nou concept, zona unitară de încălzire. Ce înseamnă acest lucru? Că toate blocurile aflate în imediata apropiere a punctului termic nu se vor mai putea debranşa de la sistemul centralizat de încălzire.