Informația este adusă de NationalInterest, care scrie că multe dintre noile platforme funcționează acum cu o arhitectură de control a focului fără fir, construită de Kongsberg, cu mitraliere, rachete anti-tanc Javelin și un tun de 30 mm montat pe robot, selectat de armată pentru a înarma vehicule de luptă-robot emergente.
Conceptul care evoluează rapid este de a optimiza o rețea de ultimă generație între vehiculele blindate cu echipaj care operează într-o capacitate de comandă și control și roboți înarmați, capabili să testeze apărarea inamicului, să efectueze supravegherea sub focul inamicului sau să tragă pur și simplu și să distrugă ținte inamice atunci când sunt dirijate de oameni.
Fabricată de Kongsberg, turela MCT-30 este prima acționată de la distanță, lansată în Statele Unite, iar testarea ei continuă a demonstrat controlul focului fără fir. Sistemul a demonstrat recent „transmisiuni sigure de date video și de control al focului, inclusiv semnale de comandă prin radio”, spun cei de la Kongsberg. O demonstrație similară pentru varianta numită RCV-Medium este programată pentru anul viitor.
Dezvoltatorii Kongsberg explică faptul că tehnologia turelelor fără fir, construită cu arhitectură deschisă pentru a permite actualizări tehnice rapide, este foarte potrivită pentru a încorpora algoritmi avansați, cu Inteligența Artificială, fiind capabilă să scurteze timpii senzor-trăgător și identificarea țintei.
Așa cum se întâmplă frecvent cu platformele de luptă emergente, cerințele specifice pentru variantele RCV-L și RCV-M sunt încă susceptibile de a fi îmbunătățite. Însă Armata a subliniat anumite particularități-cheie, care par să corespundă cu aplicațiile de arme ale celor de la Kongsberg.
Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, din 2019, care citează un plan al Army Robotic Combat Vehicle Campaign, spune că este nevoie ca RCV-Light să fie „mai mică de 10 tone, cu un singur vehicul capabil să fie transportat de mijloace rotative. Ar trebui să poată găzdui o rachetă ghidată antitanc (ATGM)”.
Armata și industria au lucrat ani de zile pentru a dezvolta tipuri de rețea fără echipaj necesare pentru a aduce la bun sfârșit această viziune a RCV-urilor. Înainte de demonstrațiile recente cu RCV-urile în sine, armata a testat armamentul vehiculului fără pilot și tehnologia senzorilor pentru a efectua misiuni cu risc ridicat. Mai multe vehicule de infanterie au fost utilizate într-un experiment anterior pentru a îmbunătăți în continuare infrastructura tehnică necesară pentru armarea și navigarea noilor vehicule robotizate.