Blocuri mai frumoase, mai calduroase, cu geamuri termopan si centrale proprii de scara. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata de curand, Guvernul prevede acordarea de subventii de la stat pentru proprietarii de apartamente care vor sa fie parteneri la programul de reabilitare termica a cladirilor construite intre 1950 si 1985.
Potrivit primelor estimari, fiecare proprietar din bloc trebuie sa plateasca intre 3.000 si 4.000 de dolari, in-
tr-un bloc cu 60 de apartamente, conform declaratiei secretarului de stat Ileana Tureanu, din Ministerul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei (MTLPL). In acest pret vor intra o izolare exterioara a blocului cu polistiren, inlocuirea tamplariei exterioare cu ferestre cu profile PVC si geam termopan, termoizolarea terasei blocului si a subsolului, precum si modernizarea sistemului de incalzire si montarea unei centrale de bloc. Asociatiile de bloc sarace, ai caror proprietari nu au atatia bani, pot cere doar o anumita parte a acestor lucrari. si, in consecinta, pot sa opteze doar pentru termoizolarea acoperisului si ferestre termopan sau doar pentru imbracarea peretilor exteriori cu polistiren, fara geamuri termopan.
„Guvernul vrea sa stimuleze un nou parteneriat intre autoritatea centrala si particulari, in care economia de energie sa fie o preocupare a ambelor parti. In nici un buget de familie cheltuielile nu sunt indreptate spre lucrari de intretinere si amenajare a locuintei, ci spre cumpararea unei masini si petrecerea vacantelor. Guvernul nostru considera o prioritate constructia si reabilitarea de locuinte, iar cetatenii sa inteleaga ca acestea trebuie sa fie o prioritate si pentru ei. Statul va subventiona cu 30% aceste lucrari, dar in anumite conditii – proprietarii sa se constituie in asociatie de proprietari, cu personalitate juridica, asociatia sa-si mobilizeze un avans de 15% si proprietarul sa ofere garantia pentru imprumut cu ipoteca”, afirma Ileana Tureanu, secretar de stat la MTLPL.
Primele trei blocuri care vor fi reabilitate se afla in Bucuresti si Piatra Neamt, iar lucrarile vor incepe anul viitor, cu bani care, se spera, sa fie obtinuti de MTLPL la rectificarea de buget. De asemenea, MTLPL va aloca, incepand din 2003, un buget special pentru reabilitarea termica, pentru care spera sa obtina un credit extern de 100 milioane de euro de la o banca de investitii, pentru finantarea lucrarilor din 2003. „Noi ne-am gandit la o investitie de 100 milioane euro pe an, pentru 2003-2004, ceea ce poate sa insemne cam 1.000 de cladiri P+4 sau 700-800 de blocuri P+8, adica aproximativ 40.000-50.000 de apartamente”, afirma Ileana Tureanu. Nu se stie inca numarul apartamentelor care trebuie sa fie reabilitate. In acest moment, primariile realizeaza un recensamant al locuintelor dupa vechime si dupa tipul de materiale din care sunt construite. Nu se cunoaste inca numarul locuintelor care vor fi prinse in acest program. Initiatorii actului normativ cred ca impactul asupra populatiei depinde foarte mult de rezultatele proiectului pilot care va fi demarat anul viitor. Cel mai rau o duc romanii care locuiesc in blocuri realizate din panouri, aici costurile de reabilitare fiind si cele mai mari.
Problema blocurilor comuniste construite cu economie de materiale a fost rezolvata in moduri diferite in Europa Centrala si de Est. Germania de Est, de exemplu, intai le-a reabilitat, cu bani de la stat si ajutoare din Germania de Vest, si apoi le-a vandut populatiei. In alte tari se acorda doar facilitati bancare si fiscale, si statul doar supravegheaza realizarea acestor lucrari, nu se implica in finantare. In Slovacia, de exemplu, firma Rehau are un astfel de sistem de creditare a schimbarii ferestrelor impreuna cu banca Raiffeisen, pentru un maximum de 3.000 de euro, cu o dobanda mai mica. „Important este sa fie modalitati de finantare cat mai atractive pentru populatie; succesul acestui program va depinde de cat de atractive vor fi acestea”, afirma Emil Ioan Pop, director general al Rehau Romania.
Captusirea blocului cu polistiren reduce pierderile de caldura cu 20%
Pierderi inainte de reabilitare: 32%
Pierderi dupa reabilitare: 10%
Costurile pe apartament: 2.764 euro
Ferestrele TIP termopan economisesc 15%
Pierderi inainte de reabilitare: 16,2%
Pierderi dupa reabilitare: 1,5%
Costurile pe apartament: 1.150 euro
Izolarea acoperisului se face cu polistiren
Pierderi inainte de reabilitare: 9%
Pierderi dupa reabilitare: 2,4%
Costurile pe apartament: 236 euro
Pardoseala se izoleaza cu vata minerala
Pierderi inainte de reabilitare: 11%
Pierderi dupa reabilitare: 3,8%
Costurile pe apartament: 208 euro
Prin rosturi se pierde 35% din caldura
Pierderi inainte de reabilitare: 35%
Pierderi dupa reabilitare: 17,7%
Proprietarii cu probleme vor anula sansele de finantare pentru un imobil Intreg
Reabilitarea termica a locuintelor populatiei prin utilizarea fondurilor alocate ca subventie de la bugetul de stat nu este la indemana oricui. Ordonanta aprobata de membrii Executivului impune conditii clare pentru asociatiile de proprietari care solicita finantare pentru reabilitarea termica a blocurilor:
· solicitantul trebuie sa fie persoana juridica (asociatie de proprietari)
· finantarea (subventie reprezentand maximum 30% din valoarea lucrarilor si obtinerea creditului pentru diferenta) se acorda doar daca lucrarea are in vedere intreg imobilul, si nu doar o parte din acesta
· finantarea se acorda numai la cererea proprietarilor si doar in momentul in care acestia au reusit sa constituie avansul, reprezentand 15% din valoarea totala a lucrarii
· solicitantul (proprietarul imobilului) trebuie sa accepte ipoteca asupra imobilului in favoarea statului roman pana la achitarea creditului
Conditiile impuse in ordonanta micsoreaza sansele proprietarilor de apartamente de a accede la aceasta finantare, cu subventie din partea statului roman. Vom prezenta cateva din motivele care vor face imposibila obtinerea finantarii:
· proprietarul unui apartament din bloc a ipotecat apartamentul pentru obtinerea unui credit. El nu poate ipoteca apartamentul si in favoarea statului, iar blocul nu poate beneficia de finantare
· proprietarul unui apartament a efectuat pe cont propriu si pe cheltuiala proprie lucrari de reabilitare termica, izolatii sau ferestre termopan, si nu este dispus sa mai suporte o cheltuiala suplimentara. Nici in acest caz tot imobilul nu va beneficia de finantare
· proprietarii de varsta a treia accepta greu ipoteca asupra locuintei, de teama sa nu ramana pe drumuri. Chiar daca acestia sunt, in general, pensionari si statul se obliga sa-i scuteasca de plata pe cei cu un venit net mai mic decat salariul mediu lunar pe economie, ipoteca se aplica si asupra acelui apartament din imobil.