Palestinienii din Fâşia Gaza trăiesc iarăşi sub teroarea războiului în aceste zile, blocaţi într-un teritoriu aglomerat şi încercuit.
Civilii din Fâşia Gaza, victime ale loviturilor dintre Israel şi Hamas
În enclava de coastă cu 2 milioane de locuitori nu există alarme care să anunţe raidurile aeriene şi nici adăposturi împotriva bombardamentelor. Cele ridicate de ONU au fost distruse, din păcate, în lungii ani de conflict.
Trei clădiri înalte în care se aflau birouri ale Hamas, sedii ale unor instituţii media, dar şi al televiziunii Al-Aqsa, au fost distruse total de rachetele israeliene. A existat un avertisment dat înainte, ce a permis civililor să părăsească aceste clădiri, însă avioanele de luptă au lovit spontan şi alte clădiri rezidenţiale, bănuite că ar fi fost ascunzători ale militanţilor Hamas.
Mai bine de 65 de palestinieni au murit în Fâşia Gaza începând de luni, printre ei aflându-se şi civili, 16 dintre ei fiind copii. Cei mai mulţi s-au aflat în blocurile de locuinţe bombardate.
“Tot teritoriul ăsta e ca o cutie. Locul ăsta e o închisoare. Nu te poţi mişca, pentru că devii o ţintă”, spune Umm Majed al-Rayyes, o femeie de 50 de ani care a trebuit să fugă din blocul ei, împreună cu cei patru copii. Ea s-a refugiat în locuinţa unei vecine cu doar o mână de haine, relatează Associated Press, potrivit adevarul.ro.
Israel: Militanţii Hamas folosesc civilii drept scuturi umane
Rudele răniţilor au povestit cum i-au scos pe aceştia de sub dărâmături, însângeraţi, iar apoi au ajuns la spitalul din oraşul Gaza. O femeie şi-a pierdut un nepot de 4 ani şi nora însărcinată după ce blocul în care locuiau a fost lovit miercuri de bombardamente.
“Ne-au bombardat fără nicio avertizare. În clădire nu se aflau decât copii”, spune Umm Mohammad al-Telbani cu ochii în lacrimi.
Militanţii Hamas folosesc civilii drept scuturi umane, a acuzat în mai multe rânduri guvernul din Israel. Aceşti militanţi lansează des rachete din zone locuite şi îşi stabilesc centre de comandă în clădiri rezidenţiale. Totuşi, Israelul nu a scăpat de criticile dure venite de la nivel internaţional, în urma bombardamentelor din 2014 ce au vizat clădiri de locuinţe.
“E o teroare imposibil de descris”
Fâşia Gaza se află sub o blocada impusă de Israel şi Egipt, ca urmare a preluării controlului enclavezi de către organizaţia Hamas în 2007. De-a lungul frontierei, Gaza e încercuită de garduri cu senzori, ziduri de beton, bariere de oţel şi Marea Mediterană. Israelul restricţionează navigaţia dinspre Fâşia Gaza la circa 16 mile nautice de mal.
“Nu avem unde fugi, niciun loc în care să ne putem refugia. E o teroare imposibil de descris”, se plânge Zeyad Khattab, un farmacist de 44 de ani din oraşul Gaza.
Totuşi, sunt şi mulţi palestinieni care urmăresc cu bucurie tirurile de rachete ce se îndreaptă spre Israel.
“Oamenii clocotesc de furie. Sunt mândri şi bucuroşi pentru că văd Hamas apărând caracterul sfânt al Ierusalimului şi moscheii Al-Aqsa”, explică Adnan Abu Amer, cercetător în ştiinţe politice din Gaza.
Sursa foto: Dreamstime