Teroare în Spania! Protestele violente continuă în Barcelona pentru a patra zi la rând. De marți încoace, sute de manifestanți furioși s-au adunat în capitala catalană din cauza arestării unui rapper local, acuzat că face apologia terorismului.

Acesta spunea că luptă împotriva injustiției sociale și a corupției. Rapper-ul cu pricina a postat mai multe mesaje pe Twitter în care preciza că protestele pașnice nu sunt suficiente. În plus, acesta a reamintit de cele două grupări teoriste, printre care și ETA, grupări care sunt responsabile de sute de morți în ultimii 20 de ani.

Teroare în Spania! Premierul spaniol a promis schimbări

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a fost aspru criticat pentru că nu a condamnat până acum violențele din Barcelona. Totuși, vineri seara, acesta a ieșit la rampă și a și a promis schimbarea legilor privitoare la libertatea de expresie, dar și că va interveni în forță în caz de violențe.

”Democrația protejează libertatea de a demonstra, libertatea de expresie, inclusiv când este vorba de cele mai infame și absurde idei, dar democrația nu protejează niciodată violența. Violența este opusul democrației, este negarea democrației. Guvernul Spaniei va acționa în interesul democrației, pentru a îmbunătăți protejarea libertății de expresie și va acționa ferm împotriva oricărei forme de violență.”, este mesajul premierului Spaniei, Pedro Sanchez.

Teroare în Spania! De ce a fost arestat rapper-ul

Pablo Hasel a devenit un simbol al libertăţii de exprimare în Spania, după arestarea sa de marți. Demonstranţii au incendiat containere de gunoi şi au aruncat cu pietre şi petarde spre poliţişti.

Poliţiştii l-au reţinut în universitatea din Lleida, unde Hasel se baricadase alături de zeci de susţinători. La ieşire, a spus că nimic nu îl poate opri, nici măcar un stat fascist.

Artistul a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru versuri care aduceau insulte monarhiei şi glorificau terorismul.

În piesele sale, Hasel l-a făcut „hoţ” pe fostul rege Juan Carlos I.

Condamnarea lui Pablo Hasel a stârnit controverse în Spania, iar guvernul de stânga a anunţat că va modifica legislaţia, prin eliminarea condamnărilor la închisoare pentru fapte care implică libertatea de exprimare.