Aproximativ 5.000 de romani si-au petrecut concediul din 2004 in Egipt, iar agentiile de turism erau fericite ca descoperisera o noua destinatie exotica, la un pret acceptabil. Vor renunta sau nu agentiile la aceasta destinatie? Martin Bikfalvy, directorul agentiei Calibra, singura care a mentinut un charter pe Egipt din iunie 2004 pana in prezent, spune ca zborurile nu vor fi intrerupte. “Noi avem charterul pe Hurghada, iar avionul care a decolat pe 25 iulie a avut la bord 138 de turisti. Saptamana trecuta, noi aveam la Sharm-el-Sheikh doar 11 turisti, pentru ca este o statiune scumpa, restul erau la Hurghada”, precizeaza directorul agentiei Calibra, prin care au plecat anul trecut in Egipt 3.600 de romani. Acestia au adus agentiei o cifra de afaceri de 3,6 milioane euro, din care 80% reprezinta vacantele in Egipt. Teoretic, in acest an, prin Calibra ar trebui sa plece in Egipt 5.000 de romani, iar cifra de afaceri sa creasca pana la 4,6 milioane euro. Bineinteles, daca nu se vor mai razgandi si alti turisti.
Atentatele din Sharm-el-Sheikh vor costa Egiptul pana la doua miliarde de dolari, in conditiile in care turismul era unul din sectoarele cele mai profitabile ale tarii. Anul trecut, peste opt milioane de straini si-au petrecut vacanta in Egipt, industria turistica inregistrand incasari de 6,6 miliarde de dolari, cu 43% mai mult decat in 2003. Anul trecut, Sharm-el-Sheikh, considerata pana acum una dintre cele mai sigure statiuni gratie faptului ca era destinatia preferata pentru diverse reuniuni internationale la nivel inalt, a primit aproximativ 25% din numarul total de turisti care au sosit in Egipt.
Deja Italia, cea mai importanta piata pentru Egipt, si-a sfatuit cetatenii sa renunte la vacantele la piramide, iar probabil Germania si Marea Britanie, tari aflate pe locurile doi si trei in top, vor face la fel.
Strainii nu vor asalta Romania
Spre ce mari si tari se vor indrepta turistii care s-au grabit sa paraseasca Egiptul? Bulgaria, Croatia, Romania, Spania, Malta, Franta, eventual America de Sud. Daca Franta si America de Sud sunt destinatii scumpe, iar Spania si Malta sunt deja foarte cunoscute, cel mai mare potential de dezvoltare il au Bulgaria, Croatia si Romania. Chiar daca reprezentantii industriei turistice romanesti spera ca tara noastra va fi asaltata de straini, trebuie sa fim realisti. De ce ar plati un britanic 120 de euro camera pe zi cu mic dejun la un hotel de trei stele din Mamaia, in plin sezon, cand in Bulgaria, la Albena, poate gasi la jumatate de pret un hotel mai bun, unde sa aiba demipensiune? Nemaivorbind de faptul ca in Sharm- el-Sheikh, la un hotel de cinci stele cu demipensiune si bilet de avion, o saptamana costa in jur de 600-700 de euro? Iar un pachet similar, la un hotel de patru stele din Hurghada, costa in jur de 400-500 de euro. Preturi imbatabile, cu care litoralul romanesc nu poate concura.
Oricum, numarul turistilor nemti care au intrat in 2004 in Romania a scazut la 290.000 persoane, fata de 350.000 in 2003. Aceasta in conditiile in care Bulgaria a fost vizitata de 720.000 cetateni germani, din care peste 200.000 turisti sositi prin tour-operatorul german TUI. Cati turisti a trimis TUI la noi? Doar de vreo 10 ori mai putini. Care sunt previziunile pentru acest an, ne spune Ciprian Popescu, directorul agentiei Danubius, care reprezinta TUI in Romania. “Numarul turistilor straini sositi prin TUI va creste cu aproximativ 10% in acest an. Romania nu este o alternativa pentru Egipt. Cei care mergeau in Egipt se vor duce probabil in Tunisia sau Maroc, iar studiile care arata ca Romania este o destinatie sigura nu prea conteaza”.