Administrația SUA investighează Tesla pentru tehnologiile de conducere autonomă
Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (ANSTA) din Statele Unite a anunțat deschiderea unei noi investigații care vizează aproximativ 2,6 milioane de vehicule Tesla echipate cu funcția Actually Smart Summon, după mai multe rapoarte de coliziuni.
Ancheta, anunțată marți, se adaugă altor investigații în desfășurare privind tehnologiile de conducere autonomă ale Tesla, relatează Reuters.
Problemele raportate cu funcția Smart Summon
Funcția Smart Summon, lansată în septembrie, permite utilizatorilor să deplaseze vehiculele de la distanță printr-o aplicație mobilă. Aceasta este destinată să aducă mașina către utilizator sau să o deplaseze către o altă locație, fără ca șoferul să fie prezent în vehicul.
Cu toate acestea, ANSTA a raportat patru accidente în care vehicule Tesla utilizând Smart Summon:
- Vehiculele nu au detectat obstacole, cum ar fi stâlpi sau alte mașini parcate.
- Utilizatorii au avut timp insuficient pentru a preveni coliziunile, fie din cauza lipsei vizibilității, fie din cauza întârzierii în eliberarea butonului de oprire din aplicația mobilă.
ANSTA a declarat că va evalua viteza maximă a funcției Smart Summon, utilizarea sa pe drumurile publice și cerințele de linie de vizibilitate. De asemenea, se va analiza impactul întârzierilor de conectivitate și performanța în condiții neprevăzute.
Investigații privind Full Self-Driving
Această investigație urmează deschiderii, în octombrie, a unei analize preliminare asupra a 2,4 milioane de vehicule Tesla echipate cu software-ul Full Self-Driving (FSD). Aceasta a fost inițiată după patru accidente, inclusiv unul mortal în 2023. ANSTA evaluează dacă rechemările și actualizările software oferite de Tesla sunt suficiente pentru a asigura siguranța utilizatorilor.
Modelele vizate de investigații includ:
- Model S (2016-2025)
- Model X (2016-2025)
- Model 3 (2017-2025)
- Model Y (2020-2025)
Aceste vehicule sunt echipate cu sistemul opțional de asistență avansată la condus Full Self-Driving (FSD).
Reacția lui Elon Musk
Tesla nu a oferit încă un comentariu oficial privind noile investigații. În decembrie 2023, compania a rechemat peste două milioane de vehicule în SUA pentru a instala măsuri de protecție suplimentare în sistemul său Autopilot. ANSTA încă investighează dacă această rechemare este suficientă pentru a aborda problemele legate de neatenția șoferilor.
Elon Musk, CEO-ul Tesla, și consilier apropiat al președintelui ales Donald Trump, a fost critic la adresa acțiunilor ANSTA, dar compania sa continuă să se concentreze pe dezvoltarea tehnologiilor de autoconducere și robotaxi-uri.
Președintele ales Donald Trump urmează să preia funcția în câteva zile, iar relația sa apropiată cu Musk ar putea influența modul în care Tesla este reglementată în viitor. Cu toate acestea, ANSTA continuă să monitorizeze strict tehnologiile avansate de conducere, subliniind necesitatea siguranței publice.