Înmatriculările Tesla au scăzut cu aproape 37% în luna martie și cu 41% în primul trimestru al anului, atingând cel mai redus nivel din ultimii patru ani.
Tesla pierde teren în fața producătorilor chinezi
Pe fondul modernizării gamei de vehicule, dar și al impactului potențial al controverselor legate de patronul companiei, Tesla și-a redus cota de piață în Franța la 1,63%. Între timp, producătorii chinezi de automobile electrice, inclusiv BYD, și-au mărit cota la 3,19%, depășind Tesla.
În total, piața auto franceză a înregistrat o scădere de 14,54% în martie și de 7,83% în primul trimestru, cu doar 153.842 de autoturisme înmatriculate în ultima lună. Acest nivel este similar cu cel din martie 2022, când industria auto a fost afectată de penuria de cipuri și debutul războiului din Ucraina.
Și Volkswagen este afectat de declinul pieței
Grupul Stellantis, lider pe piața auto din Franța, a înregistrat o scădere de 17% a înmatriculărilor, în timp ce grupul german Volkswagen a pierdut 4,8%, în principal din cauza vânzărilor slabe ale brandului Seat.
În contrast, Renault-Dacia a reușit să mențină o situație mai stabilă, cu o scădere de doar 0,99%, apropiindu-se astfel de Stellantis.
Scăderea subvențiilor pentru electrice afectează vânzările
Deși vânzările de vehicule electrice au înregistrat și ele un declin, cota lor de piață a rămas stabilă, la 19%. Potrivit lui Luc Chatel, președintele PFA (Platforma Auto Franceză), incertitudinea economică și noile măsuri fiscale introduse de guvern au descurajat consumatorii.

Noile reglementări, intrate în vigoare la 1 martie, au inclus modificări ale sistemului de taxe pentru mașinile cu motoare termice și reducerea subvențiilor pentru vehiculele electrice, ceea ce a contribuit la scăderea înmatriculărilor.
Industria auto din Franța traversează o perioadă dificilă, iar producătorii se confruntă cu provocări semnificative în contextul economic actual.
BYD simte locul gol pe care vrea să umple
BYD, cel mai ambițios producător auto chinez, construiește uzine de mașini electrice în Ungaria și Turcia și discută ideea de a avea o uzină și în Germania, însă multe obstacole sunt de depășit.
Vicepreședintele executiv de la BYD, Stella Li, a declarat într-un interviu pentru revista Automobilwoche, la începutul acestei luni, că BYD analizează deschiderea în următorii doi ani a unei a treia unități de producție pentru a deservi piața europeană – dar nu a precizat țara.
Sursa citată e Reuters a afirmat că Germania este opțiunea principală pentru BYD, însă decizia nu a fost luată, din cauza costurilor ridicate cu forța de muncă și cu energia, dar și din cauza productivității scăzute față de alte zone.