Tesla va solicita acționarilor să reinstituie pachetul salarial în valoare de 56 miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a decis că acordul de compensare, care a stabilit un record, a fost "profund viciat", conform informațiilor transmise de CNBC.
Tesla va cere legalizarea pachetului salarial al lui Elon Musk
De asemenea, Tesla a declarat că va cere acționarilor să aprobe mutarea înregistrării companiei din Delaware în Texas, o idee sugerată de Musk după ce pachetul său de salarii a fost declarat ilegal.
Anunțul de miercuri vine la doar câteva zile după ce producătorul auto a anunțat că va reduce forța de muncă cu 10%.
Tesla a afirmat că decizia instanței a generat „o problemă fundamentală pentru companie”. Cele două propuneri vor fi, probabil, extrem de controversate.
Compania a angajat un avocat, Innisfree M&A, și intenționează să cheltuie o sumă uriașă, probabil în milioane, pentru a asigura voturile în favoarea celor două propuneri, conform documentelor.
Un acționar s-a judecat cu compania Tesla
Pachetul salarial al lui Musk a fost invalidat după ce un acționar a câștigat un proces împotriva companiei la începutul acestui an. Cancelarul tribunalului din Delaware Chancery, Kathaleen McCormick, a constatat că Musk, mai degrabă decât consiliul Tesla, controla compania și că comitetul de compensare al consiliului, în loc să negocieze cu Musk asupra condițiilor acordului, „a lucrat alături de el, aproape ca un organism consultativ”.
Decizia Tornetta, numită după acționarul Tesla, Richard Tornetta, care a introdus procesul, l-a determinat pe Musk să spună:
”Nu vă înregistrați niciodată compania în statul Delaware”.
Într-adevăr, McCormick a fost și președintele acțiunii în justiție care l-a obligat pe Musk să cumpere Twitter, pe care l-a redenumit.
În declarația sa de miercuri, Tesla, depusă la autoritățile de reglementare, a pus la îndoială decizia lui McCormick.
”Compania şi Consiliul consideră că decizia Tornetta a ignorat dovezile materiale prezentate la proces şi că Curtea Delaware a făcut erori de fapt şi concluzii incorecte de drept”, a spus Tesla.
Compania a mai menționat că „zeci de acționari instituționali” i-au comunicat Tesla că nu sunt de acord cu decizia Tornetta.
Delaware a fost de multă vreme o destinație preferată pentru corporații – peste 60% din companiile din Fortune 500 sunt încorporate acolo – datorită unui cadru legal solid și a unui sistem judiciar dedicat soluționării problemelor corporative, cum ar fi salariul directorului general, dar și pentru negocieri contractuale mai ample.