În atelierele de la Brisbane, în estul Australiei, angajaţii Ellume, societatea pe care a fondat-o, asamblează cu răbdare piesele acestor kituri. Dimensiune şi forma acestora amintesc de cea a unui test de sarcină, transmite La Libre Belgique.
Testul Ellume permite să afli peste 15 minute dacă eşti purtător al coronavirusului. Şi va fi în curând disponibil fără reţetă în farmaciile americane.
„Fabricăm primele produse care vor pleca în Statele Unite. Este un moment foarte important”, spunea recent Parsons la o vizită în uzina sa.
Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA) şi-a dat aprobarea pentru utilizarea kiturilor de la Ellume în caz de urgenţă, iar uzina fabrica 16.000 pe zi.
Ea s-a angajat de acum pe deplin într-o provocare titanică: să accelereze ritmul pentru a ridica producţia la 100.000 de teste COVID-19 pe zi până sfârşitul lunii şi la un milion la jumătatea anului.
„Obiectivul este de a diagnostica cât mai multe persoane posibil, milioane de persoane, pentru a le încuraja să reducă transmiterea virusului”, explică Parsons.
O cerere durabilă de teste COVID-19
Fiecare kit are un tampon folosit la prelevarea nazală care se combină via Bluetooth cu o aplicaţie disponibilă pe smartphone, care poate da rezultatul.
Deşi vaccinarea a început în Statele Unite, drumul este încă lung până la atingerea imunităţii de masă, şi Parsons este convins că va exista cerere pentru testele sale încă „mulţi ani|”.
„Exista oameni care vor continua să-şi facă griji în legătură cu riscul de a contracta coronavirusul şi cei care vor refuza vaccinarea, din orice motiv”, a spus el.
„Din punctul nostru de vedere, campaniie de depistare sunt departe de a fi încheiate”.
Pentru a înţelege originea invenţiei sale, trebuie să ne întoarcem în 2010, în plină epidemie de gripă A (H1N1), când Sean Parsons lucra într-un spital din Brisbane asaltat de persoane care voiau să se testeze.
La sfârşitul unei vacanţe, medicul s-a găsit în faţa unui adolescent care s-a dovedit mai târziu a fi pozitiv.
„Dacă ar fi obţinut un rezultat mai repede, nu ar fi petrecut patru ore într-o sală de aşteptare transmiţând virusul nu ştiu câtor persoane, atunci am fi putut fi mai eficienţi în tratamentele noastre”, povesteşte el.
Următoarea pandemie
El a început atunci să se gândească în timpul liber a un mijloc de a produce un dispozitiv care să permită detectarea rapidă a maladiilor de tip gripal.
La început, era „cam ca o distracţie”, explică el. Dar la sfârşitul lui 2011, Ellume adunase suficiente fonduri pentru ca Sean Parsons să se consacre proiectului său cu normă întreagă.
Când a început să se răspândească coronavirusul, Ellume dezvoltase deja un mecanism de depistare pentru fabricarea unui test contra gripei pe care fiecare îl poate face singur. Compania a încheiat chiar un parteneriat pentru teste contra tuberculozei.
În februarie 2020, chiar înainte ca Australia să-şi închidă graniţele pentru a se proteja de Covid-19, Sean Parsons şi echipele sale îşi consacrau toate eforturile pentru a adapta aceste dispozitive la noul coronavirus.
Ellume obţine atunci un ajutor de 31 de milioane de dolari de la agenţiile guvernamentale americane, ceea ce face ca Statele Unite să aibă prioritate la noul test COVID-19.
Eficacitate de 96%
Un test clinic a arătat că el este în proporţie de 96% la fel de eficient ca un test în laborator, fiind o completare la metodele tradiţionale, ceea ce a convins FDA să-i acorde o autorizaţie de urgenţă.
Deocamdată, Statele Unite sunt o prioritate a Ellume, chiar dacă Sean Parsons are ambiţia să se dezvolte în lumea întreagă. El speră în acest an o aprobare europeană.
A fost nevoie de opt ani pentru a pune la punct tehnologia, opt luni pentru a o adapta la Covid-19, dar Sean Parsons se gândeşte deja la ce va urma.
„Creăm capacităţile pentru a face faţă unei viitoare pandemii”, spune el. „Ea este inevitabilă şi va trebui să fim gata”.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea