Aceștia au păstrat tradiția mărcii japoneze de a oferi consumatorilor un hatchback compact, eficient și plăcut la condus. Este o altă variantă al noului Suzuki Swift pe care o testez, însă de această dată cu transmisie automată, ceea ce simplifică considerabil experiența de condus. Desigur, alegerea între transmisia manuală și cea automată ține de preferințele fiecărui șofer, deoarece stilul de condus variază de la o persoană la alta. În final, totul se rezumă la confortul și plăcerea resimțită la volan

Îmi face plăcere să conduc atât o mașină cu transmisie manuală, cât și una automată. Tot mai des aud că mulți preferă cutia automată datorită confortului sporit, eliminând necesitatea schimbării continue a vitezelor. Fără îndoială, acest tip de transmisie este mult mai practic în mediul urban. Astfel, într-un oraș aglomerat precum București, o mașină compactă, ușor de manevrat și automată reprezintă alegerea ideală – iar Suzuki Swift se încadrează perfect în această categorie. 

Partea frontală de la noul Suzuki Swift
Sursa foto Arhiva personală/ Sorina Bucur, Partea frontală de la noul Suzuki Swift

Noul Suzuki Swift automat

Dacă tot am adus în discuție transmisia automată, cred că merită să explicăm puțin ce presupune acest sistem. Pe scurt, transmisia automată schimbă treptele de viteză fără ca șoferul să intervină manual. Acest lucru nu doar simplifică condusul, ci oferă și un confort sporit. În plus, experiența la volan devine mai relaxantă, mai ales în traficul aglomerat.

La noul Suzuki Swift există un motor pe benzină de 1.2 litri, ce are trei cilindri. Vehiculul oferă șoferului 83 de CP la 5.700 rpm (n.r. rotații pe minut ale arborelui cotit al motorului) și un cuplu de 112 Nm (n.r. forța de rotație generată de motorul mașinii) la 4.500 rpm. Mai exact, un motor ce are un număr mai mare de rpm înseamnă mai multă putere la turații mari. În același timp, un motor ce funcționează la turații mai mici consumă mai puțin combustibil, însă oferă mai puțin putere. 

Interior Suzuki Swift
Sursa foto Arhiva personală/ Sorina Bucur, Interior Suzuki Swift

Motorul de pe acest model de la Suzuki este disponibil atât în versiune convențională, dar și tehnologie mild hybrid de 12 V. Astfel, este îmbunătățită și eficiența consumului de combustibil. Există o cutie CVT ( n.r. Continuous Variable Transmission – tip de transmisie automată care nu are trepte fixe) nou dezvoltată, ce asigură o experiență de condus mai eficientă. 

Pentru a mai da puțină culoare articolului, dar și ceva istorie, cei de la Suzuki au lansat în 1982, prima mașină echipată cu transmisie automată. Modelul este Suzuki Alto și era disponibil cu o transmisie automată cu 2 trepte, destinată în special pieței japoneze. 

Designul noului Suzuki Swift 

Acum revenind la modelul nostru, acesta este nou lansat în 2024 cu un design actualizat și tehnologii moderne. Noua generație păstrează dimensiunile compacte, ideale pentru traficul urban. Putem observa la acest model o estetică similară cu cea a generației anterioare, noul vehicul a fost optimizat pentru a fi mai aerodinamic cu 4,6%.

Partea laterală de la noul Suzuki Swift
Sursa foto Arhiva personală/ Sorina Bucur, Partea laterală de la noul Suzuki Swift

La acest model putem observa o repoziționare a mânerelor ușilor din spate la locul tradițional, dar și o integrare armonioasă în liniile laterale ale caroseriei. De asemenea, grila frontală a fost redesenată, iar bara de protecție față a fost ajustată în așa fel pentru a accentua caracterul dinamic al vehiculului. 

Partea din spate de la noul Suzuki Swift
Sursa foto Arhiva personală/ Sorina Bucur, Partea din spate de la noul Suzuki Swift

Fără îndoială, exteriorul mașinii prezintă o formă rotundă, dar aceasta exprimă un stil modern ce evocă personalitatea și performanța de condus. Ei bine, toate acestea sunt completate de culorile disponibile, care sunt în număr de 9.

Eu am avut varianta „Cool Yellow Metalic”, și denumirea nu este aleasă la întâmplare. Ați spune că este o mașina mică care trece neobservată, ei bine nu. Pe lângă toate funcțiile pe care le are, culoarea vehiculului este una extrem de plăcută și „cool”, care îți schimbă pur și simplu starea când te uiți la ea. 

Cum arată interiorul unei mașini compacte?

Când vine vorba de interior, pasagerii se bucură de un habitaclu ergonomic. Materialele folosite pe acest model sunt mult mai calitative, iar sistemul de infotainment a fost actualizat. Mai mult, acum, Suzuki Swift are și un ecran tactil cu o dimensiune de 9 inch. Toate elementele sunt unitare, se completează și conectează una pe alta: de la panoul de bord la ornamentele de pe uși, care se regăsesc într-un crem plăcut.

Interior Suzuki Swift
Sursa foto Arhiva personală/ Sorina Bucur, Interior Suzuki Swift

De asemenea, de menționat este și faptul că noul Suzuki Swift este o mașină destul de încăpătoare la interior, dar și extrem de confortabilă. În ceea ce privește portbagajul acesta are o dimensiune de 265 de litri. Nu este foarte mare, însă dacă bancheta din spate este lăsată în jos, atunci dimensiunea acestuia crește la 600 de litri. 

Interior Suzuki Swift
Sursa foto Arhiva personală/ Sorina Bucur, Interior Suzuki Swift

Mașină perfectă pentru oraș, dar și pentru drum lung

Am testat acest model al celor de la Suzuki la drum lung. Ce înseamnă asta? Ei bine, la vreo 300 de kilometri de București. Și mi-a lăsat o impresie extrem de plăcută. Confortabilă și, primordial, sigură, mașina a ajuns la destinație fără nicio problemă.

Swift este stabil pe șosea, iar acest lucru se datorează, în principal, materialelor calitative folosite, tabla folosită nefiind una ușoară sau ieftină. Așadar, dacă facem un raport calitate-preț, cumpărătorul iese extrem de bine. 

Că tot a venit vorba de costuri, noul Suzuki Swift pornește de la 16.350 de euro. Totuși, prețul diferă în funcție de funcțiile pe care și le dorește fiecare. De asemenea, cei ce doresc să achiziționeze un astfel de model pot beneficia de o reducere de 815 euro prin programul Suzukitogo. Astfel, prețul pentru acest model pornește de la 15.535 de euro.