Fiind manual, acest vehicul mi-a adus aminte de plăcerea de a conduce, în special când vine vorba de o mașină „de teren”.
Suzuki S-Cross este un SUV crossover compact produs de constructorul japonez. Acesta și-a câștigat de-a lungul timpului popularitatea pentru fiabilitate, eficiență, dar și pentru raportul calitate-preț. Fiind un competitor real pentru autovehiculele din aceeași clasă, Suzuki S-Cross se distinge prin calitatea materialelor, dar și a ansamblării acestora.
Safety first la Suzuki S-Cross
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Suzuki S-Cross și-a propus să răspundă cerințelor șoferilor fie că este vorba de drumurile din oraș sau în afara acestuia. Astfel, prin intermediul tracțiunii integrale, siguranța este pusă pe primul loc.
De asemenea, la aceasta contribuie și pilotul automat adaptiv, dar și asistența de frânare cu radar. Această ultimă funcție are două trepte de reglare. Astfel, indiferent de cea care va fi aleasă, Suzuki S-Cross va anunța șoferul de fiecare dată atunci când este prea aproape de mașina din față sau dacă va trece o alta mult prea aproape.
De ce am început cu siguranța și nu cu designul exterior? Răspunsul este unul simplu: Safety First. Acesta este un aspect ce ar trebui privit de potențialii cumpătări cu o atenție deosebită, mai ales că este vorba de protejarea vieții pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.
Tehnologiile de ultimă generație implementate reduc semnificativ accidentarea șoferilor și a pasagerilor în cazul unui impact. În acest fel, siguranța nu este o cerință legală, ci reprezintă un pion cheie pentru confortul, dar și liniștea șoferilor.
Design exterior mai dinamic
Și acum, trecând la chestiuni mai fun, e momentul să vorbim despre designul exterior. Este mai mult decât evident că la doar o simplă privire, Suzuki S-Cross nu este un 4×4, ci un crossover, perfect pentru micile familii din orașe, care vor să evadeze în natură. Acest model al producătorului japonez atrage prin aspectul său mult mai dinamic, dar totuși uniform.
Se observă o schimbare în ceea ce privește designul exterior al autovehicului, mai ales că liniile nu urmează pe cele clasice ale modelului. Știți, mulți spun că o mașină nu trebuie să arate bine, dar nu au dreptate. O mașină trebuie să aibă personalitate, să reprezinte șoferul care o conduce. Iar o primă impresie întotdeauna contează.
Acest lucru l-am observat la acest Suzuki S-Cross. Dacă ne uităm la partea frontală, este mai mult decât evidentă grila neagră. Noul design este susținut și de forma farurilor care sunt înguste și liniare. Fără îndoială, această parte a mașinii dă oricărui o impresie de soliditate. Dacă tot a venit vorba de lumini, trebuie menționat faptul că acestea sunt full LED, care este o dotare standard, în special pentru autovehiculele ce sunt comercializate în Europa. Acesta este un as din mânecă a producătorului japonez, mai ales că această opțiune trebuie plătită la alte branduri.
Marele mic pe drumurile din România
Suzuki S-Cross poate fi văzut ca marele mic. Deși este impunător, S-Cross are doar 4,3 metri. Cu toate că observăm modificări de la generația anterioară de la Suzuki la partea frontală, cea din spate nu s-a schimbat. Design-ul poate fi văzut că fiind puțin forțat, mai ales că liniile mașinii își pierd din eleganță.
Chiar și așa, stopurile au fost integrate în întregul design datorită plasticului din care sunt formate în culoare de gri închis. Acest lucru conferă o notă de eleganță mașinii. De asemenea, pe partea din spate se regăsesc și stopurile de ceață. Cu acestea este o mică problemă, în special cu cel din mijloc, fiind montat mult prea jos, lucru ce îl face să devină murdar extrem de repede, conform infofinanciar.ro.
Fiind vorba de partea din spate, nu se poate să nu se aducă în discuție și portbagajul, mai ales că deschiderea este largă. Acesta este destul de încăpător, având 430-550 de litri, dimensiunile fiind diferite în funcție de poziția banchetei din spate. Astfel, acesta este perfect pentru bagajele unei familii.
Cum este la interior?
Mergând puțin mai departe, ajungem la interior, care este o combinație între funcționalitate și confort. Comparativ cu vechea generație, modificările nu sunt majore, mai ales că materialele folosite sunt tot din plastic. Chiar dacă în ceea ce privește aspectul, interiorul nu excelează, acesta este unul ergonomic. Scaunele pasagerilor din față sunt destul de confortabile, iar acestea au chiar și funcții de încălzire. Când vine vorba de bancheta din spate, aceasta este ajustabilă, lucru ce permite extinderea spațiului de depozitare în funcție de necesitățile fiecăruia. Tapițeria acestui Suzuki S-Cross este realizată atât din material textil, cât și din piele, lucru ce conferă o eleganță interioară aparte mașinii.
Bordul vehiculului încă se prezintă a fi unul clasic, producătorul japonez și-a păstrat butoanele fizice. Totuși, tehnologia de la bord lasă puțin de dorit, mai ales că există delay extrem de mare între momentul în care se apasă pe ecran și funcționare. Tehnologia utilizată nu este după normele actuale, însă permite conectarea cu Android Auto, Apple CarPlay și Bluetooth. Ecranul este unul relativ mic, însă poziționarea acestuia este una bună pentru o mai bună vizibilitatea a șoferului asupra acestuia.
În ceea ce privește climatizarea, aceasta funcționează prin intermediul butoanelor clasice. Clima este situată la îndemâna șoferului, fiind extrem de intuitivă. Astfel, nu te distrage de la șofat.
Pe volanul cu dimensiuni reduse se găsesc comenzile pentru sistemul audio, dar și cele pentru siguranță.
Condusul pe șoselele din România
Modelul S-Cross testat a avut o motorizare pe benzină, având și un Booster Jet 1.4 turbo, fiind un motor de înaltă performanță. Un astfel de motor vine în sprijinul șoferilor mai ales că are un răspuns rapid, dar și un consum redus. Consumul a fost în jur de 7l/100 kilometri. Totuși, acesta diferă în funcție de modul de condus extrem de mult, aici situația fiind una diferită la fiecare. De asemenea, caii putere au fost 129, mai mult decât suficienți pentru o experiență reală și plăcută de condus.
Modelul testat a avut și tracțiunea integrală „All Grip”. Șoferul poate decide dintre patru poziții: Sport, Snow, Auto, Lock. Selectorul se află pe consola centrală. Snow și Lock sunt funcțiile predestinate condusului de trafic în condiții de iarnă, noroi.
Dacă șoferul alege să folosească poziția Auto, atunci mașina va avea un comportament temperat, mai ales că scopul acesteia este reducerea de carburant. Totuși, mașina va fi stabilă pe asfalt indiferent de curba sau forma drumului avută. Când vine vorba de funcția Sport, autovehiculul devine mult mai agil. Suspensiile în această situație devin mult mai ferme.
Prețul de pornire al mașinii este de 22.950 de euro. Costul diferă în funcție de dotările ce se adaugă ulterior. De asemenea, cei care doresc să achiziționeze acest model pot alege dintr-o multitudine de culori.
De ce să alegi Suzuki S-Cross?
Cei care vor să aibă un crossover accesibil și versatil pot achiziționa acest model al producătorului auto japonez. Designul modern și motoarele eficiente completează perfect nevoile oamenilor. Sistemul de tracțiune integrală și consumul redus sunt alte puncte forte care îl fac un competitor serios în segmentul său.