Totuși, până a povesti cum a fost la test drive, hai să vorbim puțin despre istoria Suzuki Swift. Acesta este unul dintre cele mai populare modele ale producătorului japonez. Autovehiculul este apreciat pentru dimensiunile sale compacte, eficiența consumului, dar și dinamismul la condus.

Scurta istoria a modelului Suzuki Swift

Inițial, Suzuki Swift a fost lansat în anii ‘80, dar de-a lungul timpul, a evoluat și a ajuns, astăzi, un hatchback de referință la nivel global. Mașina și-a făcut debutul sub numele de Suzuki Cultus. Atunci, a fost comercializată în afara Japoniei, sub diverse denumiri: Chevrolet Sprint, Pontiac Firefly și Holden Barina.

În 1989, s-a lansat oficial Suzuki Swift, înlocuind denumirea anterioară. Odată cu lansarea, generația și-a marcat începutul unei prezențe mult mai puternice pe piața europeană și asiatică. Acest model a avut un succes remarcabil până în 2004, când a fost complet reinventat și a câștigat o popularitate globală. A fost reproiectat pentru a răspunde cerințelor pieței europene, având un design modern și un șasiu îmbunătățit. Printre punctele forte ale mașinii se numărau fiabilitatea și costurile reduse de întreținere. În 2010, s-a lansat o nouă generație Swift. S-a păstrat în mare parte designul modelului anterior, dar au fost aduse îmbunătățiri pe partea tehnologică și de siguranță.

Lucrurile s-au schimbat și mai mult la lansarea generației Suzuki Swift din 2017. Marca s-a axat mai mult pe partea de digitalizare și eficiență. Totuși, au apărut câteva schimbări și la nivel de design, devenind mult mai agresiv. A fost implementată grila frontală proeminentă și stopuri LED, platforma Heartect, mai ușoară și mai rigidă, ce îmbunătățește siguranța și manevrabilitatea. Suzuki a lansat în 2024 noua generație Swift. Aceasta s-a menținut pe filozofia de compact, economic și distractiv la condus. Totuși, au fost aduse și câteva schimbări. Designul a devenit mult mai rafinat, au fost adăugate farururi LED și o grilă frontală redesenată. A fost pusă motorizarea de 1.2 litri mild hybrid, aducând un consum mai redus și emisii mai scăzute. Au fost implementate și noi sisteme de siguranță: monitorizarea unghiului mort, menținere bandă, recunoaștere semne de circulație.

Suzuki Swift, un model compact cu un consum redus

Acum revenind la test-drive, Suzuki Swift este, poate, una dintre cele mai stabile mașini pe care le-am condus la drum lung. Deși, la prima vedere nu poate părea acest lucru, mai ales că te gândești că poate fi luată pe sus la o viteză mai mare și un vânt mai puternic, lucrurile nu au stat așa. Pentru mine, Suzuki Swift este mașina perfectă atât pentru oraș, dar și pentru drum lung. Iar spațiul pe care îl conferă șoferului și pasagerilor prezintă un plus. Astfel, denumirea de hatchback este mai mult decât potrivită.

Suzuki Swift, Sursa foto: Arhiva personală
Suzuki Swift, Sursa foto: Arhiva personală

Cu Suzuki Swift, te poți strecura ușor prin trafic și poți parca în locuri înguste, lucru mai mult decât potrivit dacă vorbim de parcările din România, în general. Având dimensiuni compacte, vehiculul este potrivit pentru începători, mai ales că ei se pot obișnui mult mai ușor în trafic. Cu toate că pare mică la exterior, la interior spațiul surprinde. Mașina conferă mai mult loc în portbagaj, lucru important atunci când vine vorba  de călătorii lungi.

Cum este motorizarea la Suzuki Swift?

Să începem cu motorizarea. Noua generație Suzuki Swift este echipat cu un motor de 1,2 litri cu trei cilindri pe benzină. Acesta dezvoltă 84 de CP. De asemenea, motorul beneficiază și de un sistem mild hybrid de 12V, ce ajută la o reducere a consumului de combustibil, dar și a emisiilor.

Bordul Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Bordul Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

Cu ajutorul sistemului mild hybrid este recuperată energia în timpul frânării. Ulterior, aceasta este folosită pentru asistarea motorului în fazele de accelerare. Consumul vehiculului variază între 4,4 și 4,9 litri/ 100 de kilometri. Trebuie menționat faptul că acesta diferă de la un șofer la altul, mai ales că și modurile de condus sunt diferite.

Vehiculul este echipat cu tracțiune față, dar și cu tracțiune integrală, lucru ce vine în sprijinul șoferilor, în funcție de preferințele fiecăruia de condus.

Siguranță este pusă pe primul loc de către japonezii de la Suzuki. Noul Swift este echipat cu o gamă mai mare de sisteme avansate de asistență pentru șofer. Printre acestea se numără: asistență la menținerea benzii de rulare, avertizare la oboseală, sistemul dual sensor brake support II, control adaptiv al vitezei și monitorizarea unghiului mort. Mașina beneficiază și de asistență la frânarea de urgență. Funcția detectează obstacolele și aplică automat frânele. De asemenea, pentru o manevrabilitate mai ușoară, vehiculul beneficiază de cameră de marșarier și senzori de parcare.

Interiorul vehiculului 

Interiorul mașinii oferă un spațiu mult mai generos pentru pasageri și un confort sporit, esențial pentru călătoriile lungi. Scaunele ergonomice asigură un suport lateral mult mai bun.

Interiorul este creat special pentru a fi orientat către șofer. Acest lucru se reflectă și la bordul mașinii, însă mai puțin când vine vorba de butoanele pentru încălzirea în scaune. Ele sunt poziționate mult prea în spate și nu sunt la îndemâna șoferului. După cum se poate observa și în imagine, butoanele sunt poziționate lângă partea din spate a frânei de mână. Astfel, când sunt folosite șoferul trebuie să își schimbe privirea de la drum.

Butoane încălzire scaune, Sursa foto Arhiva personală
Butoane încălzire scaune, Sursa foto Arhiva personală

Interiorul mașinii are un design modern și plăcut, renunțând la clasicul negru. Planșa de bord și panourile ușilor combină nuanțe de gri și negru, conferind un aspect sportiv și elegant în același timp.

Interior Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Interior Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

Șoferul beneficiază de un ecran tactil de 9 inch, care se mișcă extrem de bine, neavând probleme de delay la mișcare. Sistemul se conectează cu  Apple CarPlay și Android Auto. Vehiculul are și climatizare automată.

Bord Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Bord Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

Platforma heartect optimizează interiorul și conferă un spațiu mai mare pentru picioare.

Bancheta din spate de la noul Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Bancheta din spate de la noul Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

De asemenea, pasagerii din spate se bucură de o poziție mai bună și de o banchetă mai lată. Noul Swift are un portbagaj de 265 de litri. Acesta este mai mare decât în generațiile anterioare.

Portbagaj Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Portbagaj Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

Exterior, mult mai atractiv

De data aceasta, când vine de design, japonezii surprind cu unul rafinat, însă menținându-și stilul compact și dinamic. Mașina are un aspect mai agresiv, cu linii în caroserie fluide și elemente moderne. Noul vehicul combină sportivitatea, cu eleganța și tehnologia modernă.

Noua generație Swift păstrează elementele caracteristice ale predecesorilor săi, aducând în același timp îmbunătățiri semnificative. Grila frontală neagră lucioasă se armonizează perfect cu farurile LED cu semnătură luminoasă în formă de „L”, oferind un aspect futurist, încrezător și dinamic. Acest lucru este susținut și de capota sculptată, cu linii mai pronunțate pentru un aer dinamic.

Partea frontală a Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Partea frontală a Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

Când vine vorba de partea din spate a mașinii, designul futurist este susținut de stopurile LED cu efect 3D și bara de protecție redesenată, cu detalii ce sporesc agresivitatea. De asemenea, noua generație prezintă logo-ul Suzuki mult mai proeminent, poziționat central pentru un impact vizual mai mare.

Privit din lateral, noul Swift își păstrează designul caracteristic. Mașina păstrează jantele din aliaj de 16 inch. De asemenea, aripile ușor evazate oferă un aspect mai robust.

Partea din spate a Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală
Partea din spate a Suzuki Swift, Sursa foto Arhiva personală

Când vine vorba de prețuri, acestea pronesc de la 18.900 de euro. Acestea variază în funcție de versiunile și dotările pe care le doresc clienții.

În prezent, Suzuki Swift este, fără îndoială, o opțiune extrem de atractivă atunci când vine vorba de segmentul hatchback-urilor compacte. Vehiculul oferă un echilibru între design, tehnologie și eficiență.