Important pentru toți cei trecuți de 50 de ani! Aceștia ar trebui să efectueze un test ușor și extrem de rapid. Iată ce presupune și ce îți poate spune despre starea ta de sănătate.
Ce îți poate spune testul de strângere a pumnului
Cercetările au evidențiat o corelație semnificativă între demență și pierderea forței musculare. O metodă simplă și eficientă de evaluare a riscului constă în testul de strângere a pumnului.
După vârsta de 30 de ani, oamenii încep să piardă din masa musculară. Până la 50 de ani, pierd încă 10% din mușchi, iar până la 70 de ani, pierd încă 30%.
Acest test simplu poate fi efectuat de oricine și oferă indicii despre starea de sănătate a creierului. Cercetătorii au descoperit că pierderea forței de a strânge pumnul este unul dintre semnele prevestitoare ale demenței, conform exquis.ro.
Un studiu care confirmă acest lucru a fost realizat la Universitatea Edith Cowan din Australia și publicat în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle. Conform cercetătorilor, o pierdere semnificativă a forței musculare poate fi un semnal de alarmă pentru persoanele în vârstă care prezintă un declin cognitiv.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au folosit testul de strângere a pumnului, dar și testul TUG.
Pentru a evalua cantitatea de forță utilizată, persoana ține în mână un instrument numit dinamometru și îl strânge cu toată puterea. O forță redusă la strângerea pumnului este asociată cu un risc crescut de demență, precum și cu mortalitatea cardiovasculară.
Ce este testul TUG?
Testul TUG (Timed Up and Go) este utilizat pentru a evalua mobilitatea și echilibrul unei persoane. Acest test se efectuează cu ajutorul unui cronometru. Persoana începe așezată pe un scaun și este solicitată să se ridice, să meargă în linie pe o distanță scurtă, apoi să se întoarcă și să se așeze din nou pe același scaun.
Cei mai mulți adulți sănătoși în jurul vârstei de 50 de ani pot finaliza testul TUG în mai puțin de 10 secunde. Un timp mai lung de 13,5 secunde poate indica un nivel mai mare de fragilitate și un risc crescut de cădere.
„Când este luată în contextul demenței, la nivel de comunitate, utilizarea unor teste rapide, ieftine și simple, cum ar fi forța de strângere a pulnului și TUG, sunt extrem de atrăgătoare. Acest lucru ar putea servi ca instrument de screening pentru a ajuta medicii să îi identifice pe cei mai expuși riscului și să permită promovarea strategiilor de prevenție primară, (cum ar fi) exercițiile fizice (și) nutriția. Depistarea riscului de demență la nivel de comunitate este rareori efectuată”, a declarat Dr. Marc Sim de la Universitatea Edith Cowan pentru Medical News Today.