Cartea "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler, a depăşit 13.000 de exemplare vândute la precomandă, informează într-un comunicat Editura Litera.
"Record absolut de precomenzi pentru o carte în România! Pentru prima dată în istorie o carte depăşeşte 13.000 de exemplare vândute la precomandă. Deţinătoarea anterioară a recordului, 'Biblia pierdută', un pic peste 10.000 de exemplare precomandate, a fost detronată de cea mai aşteptată carte a anului", precizează editura, citează Agerpres.
Subiectul cărţii este unul exploziv: Charles Baker, profesor la Princeton şi fost şef de campanie al preşedintelui SUA, îşi descoperă asistentul ucis cu bestialitate în campusul universităţii. Pornind pe urma indiciilor lăsate de acesta, profesorul află că tânărul său colaborator descoperise un adevăr îngrozitor despre cel mai important preşedinte american, Abraham Lincoln. Un adevăr atât de exploziv încât scoaterea sa la iveală ar putea schimba istoria Americii şi a întregii lumi. Oare va reuşi profesorul să îi oprească la timp pe cei care vor să ascundă acest secret chiar cu preţul a numeroase vieţi omeneşti? La capătul unui drum presărat cu pericole şi cu răsturnări de situaţie neaşteptate, Baker descoperă nu doar secretul lui Lincoln, ci şi locul unde se află cea mai valoroasă comoară a omenirii.
Începând din 1 octombrie, cartea se va găsi în librării, în supermarketuri şi în punctele de vânzare a presei, dar şi pe site-urile care vând cărţi din întreaga ţară.
Potrivit criticului de artă Pavel Şuşară, " 'Testamentul lui Abraham' este dovada supremă că bibliotecile nu ard niciodată, că fascinantele naraţiuni disparate, de la mitologie la Cervantes, de la romanul gotic la neoromantismul lui Stevenson, de la Borges la Eco şi de la imaginarul oculto-conspirativ la fervoarea hermeneutică, pentru începători, a lui Dan Brown, se înscriu într-o Mare Naraţiune care se sprijină, la rândul ei, pe întreaga memorie a umanităţii".
"Parodia şi satira, aluzia subversivă şi interogaţia gravă, ţesătura epică, de o acurateţe geometrică aproape monstruoasă, imaginarul baroc, frisonul magico-metafizic devin, în mâinile lui Igor Bergler, arme paradoxale: devastatoare şi fascinante în acelaşi timp. Tensiunea la cote maxime a unei epici insaţiabile, din care orice evadare devine imposibilă, îi imprimă cititorului până şi ritmul respiraţiei prin fraza alertă, cinematografică. Sumă a tuturor bibliotecilor, noua Bibliotecă a lui Igor Bergler nu se mai adresează doar memoriei, ci deconstruieşte, fecundează şi reconstruieşte întreaga istorie, printr-o arhitectură unică şi irepetabilă – de vreo 700 de pagini: 'Testamentul lui Abraham'", spune Şuşară, citat în comunicat.