Testare pentru șoferii din România. Noile reguli se vor aplica în toată țara

masini

SURSA FOTO: pixabay.com

Sâmbătă, pe data de 6 iulie, Poliția Română a venit cu clarificări privind OUG 84/2024, precizând că nu toți șoferii sunt testați pentru consumul de substanțe interzise. Iată care sunt șoferii vizați.

Politia Română a transmis noi clarificări cu privire la OUG 84/2024. Mai exact, nu toți șoferii sunt supuși testării cu aparatele DrugTest, riscul de retragere a permisului fiind doar pentru cei cu istoric de consum de substanțe interzise sau alcool, ce prezintă un „comportament nefiresc”, sau care au în vehicul sticle sau substanțe suspecte.

”Anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ”, au afirmat oficialii Poliţiei Române.

Potrivit lor, retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră înainte de emiterea OUG 84 și are un caracter administrativ, neavând un scop punitiv, ci preventiv. Aceasta se dispune în scris atunci când, de exemplu, deținătorul unui permis de conducere este declarat medical inapt pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice sau nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală necesară pentru a certifica aptitudinile de conducere pe drumurile publice.

Cadrul de aplicare al legii a fost extins

IGPR a menționat că prin OG 84, cadrul de aplicare al măsurii administrative de retragere a permisului de conducere a fost extins și pentru situațiile în care conducătorul unui autovehicul, deținător al unui permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive sau a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.

Nu toți șoferii sunt testați cu aparatele DrugTest

Poliția Română mai precizează că ”nu toţi şoferii sunt testaţi, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile de mai sus”.

”Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal. Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.

Prin instituţiile juridice prevăzute, legislaţia rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viaţa, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în faţa unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalţi”, a mai transmis Poliţia Română.

Potrivit IGPR, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, ”conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduşi la unităţi medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenţei, existenţei sau inexistenţei substanţelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, faţă de aceştia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor”.

”Anterior acestor modificări, în situaţia sus-menţionată, pe vechea legislaţie, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aştepte soluţionarea dosarului penal”, a mai transmis instituţia.

Aparatele folosite sunt cele mai noi de pe piață

Poliția a oferit, totodată, informații referitoare la echipamentele DrugTest utilizate.

”Acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piaţă, de ultimă generaţie şi folosite în toate ţările europene, precum şi în Statele Unite ale Americii. Este necesar ca cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă şi să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Aşadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea şi timpii de reacţie, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanţe din compoziţia acestor medicamente”, precizează instituția.