Testarea antidrog a elevilor nu va fi în masă

Testarea antidrog a elevilor nu va fi în masă. Alexandru Rafila a făcut mai multe precizări cu privire la testarea elevilor pentru consumul de substanțe interzise. Ministrul Sănătății spune că iese din discuție testarea în masă.

Potrivit ministrului, vor fi testași elevii care sunt suspectați că sunt sub influența substanțelor interzise.

De asemenea, el a mai spus că testarea trebuie să țină cont de două principii:

  • cel al nediscriminării
  • cel al evitării stigmatizării

”În primul rând, trebuie să spunem un lucru care trebuie transmis tuturor: noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi.

Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri.

E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante.

Nu trebuie să facem testare de dragul testării, ci doar în interesul sănătăţii copilului”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila.

elevi
SURSA FOTO: Dreamstime

Dezvoltarea programelor de educație pentru sănătate

În acest context, ministrul mai spune că siguranța copiilor în școli depinde și de modul în care au fost învățați să aibă un stil de viață sănătos.

Așadar, Alexandru Rafila spune că susține dezvoltarea programelor de educație pentru sănătate. Rolul programelor este de a preveni consumul de:

  • alcool
  • droguri
  • tutun

”Cred că ăsta e lucrul cel mai important: copii sănătoşi, copii care trăiesc în condiţii de siguranţă pentru ca să avem un viitor care să fie optimist pentru România”, a adăugat Alexandru Rafila.

Nu este nevoie de personal medical

Ministrul Sănătății a mai spus că nu este nevoie de personal medical pentru testarea elevilor. Potrivit lui Alexandru Rafila este nevoie de personal instruit.

”Noi am făcut câteva propuneri în acest sens colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne şi sunt convins că vom găsi împreună un plan de acţiune sau elemente de natură tehnică care să facă testarea facilă, confidenţială şi nediscriminatorie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat săptămâna trecută, după finalizarea anchetei Corpului de Control al ministrului în cazul accidentului din 2 Mai, că se analizează posibilitatea ca elevii să fie testați de către personalul medical din școli, în cazul în care prezintă un comportament vizibil de consum de droguri.

Testarea se va face doar cu acordul părinților, a precizat Predoiu.