Testarea antidrog a elevilor nu va fi în masă

Testarea antidrog a elevilor nu va fi în masă! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut declarații ferme cu privire la testarea antidrog în masă a elevilor. El a precizat că aceasta nu poate fi singura soluție în lupta împotriva consumului de droguri în școli.

Ministrul Alexandru Rafila a respins total ideea unui screening generalizat al elevilor. El a argumentat că testarea trebuie să se facă numai cu acordul părinților și al elevilor. De asemenea, el a subliniat importanța consilierii psihologice înainte și după testare, în cazul unui rezultat pozitiv.

“Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor.

Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă.

De asemenea, o să descriem şi parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de o asistenţă medicală de urgenţă, dacă este într-o fază acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei de care depinde”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Părinții trebuie să facă prima depistare de consum de droguri

Într-un context în care problema consumului de droguri în rândul elevilor devine tot mai stringentă, ministrul a subliniat necesitatea unei abordări comprehensive. El a recunoscut că depistarea primară ar trebui să aparțină părinților. Ei pot observa schimbările de comportament ale copiilor lor.

Cu toate acestea, a evidențiat și necesitatea unui sistem național eficient și bine structurat pentru a gestiona această problemă la nivel național.

Rafila a menționat existența unui grup tehnic de specialiști la Ministerul Sănătății care a elaborat propuneri privind modalitatea de implementare a testării antidrog. Totuși, el a subliniat că decizia finală aparține guvernului și va implica colaborarea între Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne.

“În primul rând, cred că îi depistează părintele, pentru că părintele poate să observe modificările de comportament ale copilului şi poate că reticenţa unora dintre părinţi să-şi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem suficient de agregat şi suficient de extins la nivel naţional. Avem o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog.

Cred că putem împreună să găsim soluţii medicale până la urmă. Agenţia Naţională Antidrog are filiale în toată ţara.

O să găsim o soluţie încât să avem, cel puţin în fiecare judeţ să avem câte un astfel de centru, nu numai pentru adulţi, ci şi pentru copii şi pentru adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili şi, până la urmă, discernământul lor este mai puţin, nu că nu au discernământ, dar sunt mai uşor influenţabili dacă nu au avut informaţia, la şcoală sau în familie, legată de respingerea consumului de droguri”, a explicat Alexandru Rafila.

Traficul de droguri trebuie combătut

Pe lângă testare, ministrul a accentuat importanța educației și a combaterii traficului de droguri. A argumentat că rezolvarea problemei consumului de droguri în rândul tinerilor nu poate fi atinsă doar prin testare, ci prin crearea unui sistem educațional solid și prin intensificarea eforturilor de combatere a traficului de droguri. Ministrul a subliniat că aceste măsuri preventive reprezintă baza în prevenirea consumului de droguri în școli.

Cu această abordare holistică, ministrul Sănătății a evidențiat importanța construirii unui sistem robust și durabil. Acest sistem trebuie să abordeze rădăcinile acestei probleme sociale grave.

Deși testarea este importantă, educația și prevenirea rămân cheia soluției pe termen lung pentru a proteja generațiile viitoare de pericolele consumului de droguri.

“Am spus că este vorba de un grup tehnic care a făcut nişte propuneri. Decizia este la nivel guvernamental, vom discuta împreună cu Ministerul Educaţiei, cu Ministerul Afacerilor Interne, ca să vedem care este cea mai bună soluţie. Ei au avut un punct de vedere medical şi aş vrea să respectăm punctele de vedere ale profesioniştilor din sistem”, a transmis Alexandru Rafila.