Testarea elevilor va începe de luni

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, 9 decembrie, că Ministerul Educaţiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste.

„Ministerul Educaţiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC, şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU şi furnizori. Ca ministru al Educaţiei mă interesează ca procesul de învăţământ sa se desfăşoare cu respectarea condiţiilor de siguranţă sanitara stabilite în Hotărârile CNSU şi in Ordinul comun Educaţie-Sănătate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Repartizarea testelor disponibile este uniformă

De asemenea, acesta a completat că Ministerul Educației a „iniţiat toate demersurile legale conforme atribuţiilor”.

„Ne-am adresat oficial IGSU şi aşteptăm răspunsul”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, repartizarea testelor disponibile este uniformă, iar fiecare inspectorat are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni, 13 decembrie, raportat la numărul total de beneficiari.

Ministerul Educaţiei a solicitat DSU să-i transmită graficul de aprovizionare eşalonată cu teste de salivă, invocând faptul că testele primite au fost deja distribuite către unităţile de învăţământ pentru a fi utilizate în această săptămână, iar diferenţa rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna următoare, având în vedere că sunt două zile de testare, luni şi joi.

Ministerul Educaţiei a făcut public documentul privind solicitarea adresată DSU.

AUR respinge total procesul de testare a elevilor

Senatorul AUR, Rodica Boancă, a anunțat că partidul politic din care face parte a depus o plângere penală împotriva verificării anti-COVID a elevilor din țară. Aceasta consideră că procedura de administrare a testelor prin salivă reprezintă un real pericol pentru cetățenii din țară.

Rodica Boancă, senatorul AUR, a anunțat că AUR se opune testării prin salivă a elevilor și personalului angajat din unitățile de învățământ din țară. Conform spuselor sale, partidul politic pe care îl reprezintă critică procedura actuală de distribuire a testelor de salivă. AUR consideră că reprezintă un „real risc de contaminare a elevilor şi a familiilor acestora”, motiv pentru care a depus plângere penală împotriva verificării anti-COVID din școli.

Rodica Boancă a explicat care este procesul actual de împărțire a testelor prin salivă. Aceasta a afirmat că fiecare test trece prin mâinile unui număr semnificativ de persoane până să ajungă la elev. Astfel că procesul de administrare poate conduce la împrăștierea inconștientă a virusului printre elevi, familiile acestora și cadrul didactic.

„Având în vedere faptul că testele pe care le primesc elevii şi pe care trebuie să le facă de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi de joi, sunt trecute prin mâinile mai multor persoane, respectiv puse în punguţe pentru fiecare copil în parte şi apoi distribuite pentru fiecare clasă de către diriginţi/învăţători/educatori, consider că acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor şi, mai departe, a familiilor acestora”, a explicat Rodica Boancă, marți, într-un comunicat de presă.