Direcția Generală a Poliției Municipiului București informează că afacerea cu teste PCR false incluse în pachete de călătorie, începută din ianuarie, a fost oprită brusc, în urma perchezițiilor făcute de polițiștii din Capitală la sediul agenției de turism.
Potrivit sursei citate, de la începutul anului și până în prezent, agenția oferea contracost, buletine de analize medicale falsificate persoanelor care călătoreau în afara țării.
„Din datele și probele administrate în cauză de polițiști a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2021 – până în prezent, o societate comercială cu obiect de activitate turism ar oferi contra cost buletine de analize medicale falsificate, cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, persoanelor ce călătoresc în afara țării”, a explicat Direcția Generală a Poliției Municipiului București.
Totodată, sursa citată mai precizează faptul că administratorul firmei, o femeie de 33 de ani, a falsificat 11 buletine de analize medicale cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2, în numele unei societăți medicale. Astfel, persoanele care doreau să călătorească în vacanțe prin intermediul agenției de turism evitau carantina.
De menționat este faptul că, mulți dintre aceștia ar fi fost interlopi, care mergeau în străinătate pentru activități ilegale. Firma de turism are și o explicație. Aceasta susține că prețul buletinelor de analize era inclus în pachetul de servicii oferite, „fără a individualiza”.
De cealaltă parte însă, reprezentantul clinicii căreia îi erau atribuite testele susține că nu are nicio legătură cu agenția de turism din București care i-ar fi folosit datele. Mai exact, potrivit acestuia, cei de la firma de turism luaseră un certificat de testare autentic pe care îl modificau pe calculator, introducând numele clienților.
În acest context, oamenii legii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și zădărnicirea combaterii bolilor și efectuează verificări pentru a stabili întreaga activitate infracțională în cauză.
Concurența este revoltată
O reacție a venit și din partea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Dumitru Luca, președintele ANAT susține că înțelege foarte bine lupta dintre firme pentru a putea supraviețui în această perioadă, însă este nevoie de mijloace legale.
Totodată, acesta a mai menționat că se declară întristat de acestă situație, dar speră ca toți coelgii săi să condamne aceste acțiuni.
„Înţelegem lupta pentru supravieţuire a firmelor, însă ea trebuie făcută mereu prin mijloace legale. Chiar dacă vorbeam de o agenţie membră a ANAT – nu este cazul în situaţia actuală – sancţionam drastic şi public o asemenea infracţiune.
Mai ales că noi încercăm din răsputeri, pentru membrii ANAT în particular, pentru agenţiile de turism în general, dar şi pentru industria turismului, să luptăm pentru adoptarea de măsuri care să sprijine acest domeniu, atât de afectat.
Ne întristează asemenea situaţii şi sunt convins că toată breasla turismului va condamna asemenea acţiuni”, a declarat Dumitru Luca, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea