Oficialii germani se tem de un al doilea val al epidemiei de coronavirus adus în ţară de călătorii plecaţi în concediu. La jumătatea lui iulie, Germania şi-a consolidat arsenalul pentru a se pregăti de un vârf de contaminare.
Germania va propune teste gratuite pentru COVID-19 călătorilor care revin în ţară şi va instala centre de depistare pe aeroporturi pentru persoanele care provin din zone de risc, au decis vineri miniştrii regionali ai sănătăţii, relatează AFP.
Obligaţia de testare este încă în studiu dar persoanele care au călătorit într-o zonă de risc, la care se încadrează în prezent 130 de ţări, trebuie să se izoleze 14 zile sau până la obţinerea unui rezultat negativ, a explicat Dilek Kalayci, ministrul sănătăţii din landul Berlin.
Temeri legate de valul doi
Călătorii veniţi din alte ţări se vor putea testa gratuit în aceste centre, de la aeroport sau din alte locuri.
Deşi Germania a fost până acum una dintre ţările din Europa care a făcut faţă cu succes noului coronavirus, oficialii se tem de un al doilea val adus în ţară de călătorii plecaţi în concediu.
Atenţia este orientată în primul rând asupra plajelor de pe litoralul mediteranean, adulat de milioane de germani care îşi fac aici concediul în fiecare an, în special în Mallorca.
„Considerăm că există un risc ridicat de a importa lanţuri de infectare”, a dezvăluit Dilek Kalayci în cadrul unei teleconferinţe cu omologii săi din alte landuri.
„De aceea am decis ca acelor călători care revin din ţările de risc să li se propună să se testeze” şi ca „în aeroporturi să fie înfiinţate centre de testare”, a adăugat ea.
”Toate aceste teste vor fi gratuite”
„Călătorii care vin din ţări care nu sunt în zone de risc vor putea să se testeze” şi ei, iar toate aceste teste vor fi gratuite, a mai spus Dilek Kalayci.
Fezabilitatea juridică a unei obligaţii de testare „trebuie să fie studiată”, a mai spus ministrul sănătăţii din capitala germană.
Printre cele 130 de ţări aflate în zone de risc identificate de institutul Robert Koch, autoritatea federală epidemiologică şi de supraveghere sanitară, se află în prezent SUA, Brazilia, Argentina, Israel şi Rusia.
La jumătatea lui iulie, Germania şi-a consolidat arsenalul pentru a se pregăti de un vârf de contaminare şi intenţionează să ia în special măsuri de izolare mai aspre, dar localizate, notează AFP.