Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale subliniază că nu există teste rapide capabile să ofere rezultate precise în ceea ce privește reziduurile de pesticide din legume și fructe.
Utilizarea și prezentarea publică a așa-ziselor rezultate obținute prin intermediul unor instrumente neomologate nu face decât să contribuie la răspândirea dezinformării în rândul populației.
Această atenționare vine ca urmare a apariției recente în spațiul public a unor informații privind procedurile de control utilizate pentru detectarea reziduurilor de pesticide în produsele vegetale.
Analize complexe doar în laboratoarele specializate
Într-un comunicat publicat sâmbătă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a subliniat că laboratoarele specializate în controlul reziduurilor de pesticide efectuează analize complexe. Acestea implică identificarea și cuantificarea unui număr mare de substanțe active. Aceste analize pot fi realizate doar în laboratoare corespunzător echipate.
Sursa menționată a arătat că pentru un control oficial, este esențial să fie identificate cu exactitate substanțele active din produsele de protecție a plantelor. Mai este nevoie și să fie determinată valoarea acestora, pentru a o compara cu limita maximă admisă specificată în Regulamentul nr. 396/2005/CE.
„Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanţelor active din produsele de protecţie a plantelor şi valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obţinut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) menţionată în anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Ministerul Agriculturii.
Testele rapide pentru detectarea reziduurilor de pesticide nu oferă rezultate precise
Rezultatul analizei este confirmat printr-un buletin de analiză emis de laboratoarele autorizate. Acesta constituie documentul oficial care atestă conformitatea sau neconformitatea produselor. În baza lui, se aplică măsurile prevăzute de legislația relevantă.
„Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorităţii confirmă oficial conformitatea/neconformitatea, după caz, reprezentând astfel documentul oficial în baza căruia sunt aplicate măsurile prevăzute în legislaţia specifică”, explică reprezentanţii ministerului.
Referitor la utilizarea testelor rapide pentru detectarea reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt capabile să ofere rezultate precise. Asta pentru că nu sunt selective și nu permit identificarea exactă a fiecărui pesticid în parte. Cantitățile de reziduuri de pesticide în legume și fructe sunt extrem de mici (μg/kg). Testele rapide nu pot determina aceste valori cu acuratețe.
Ministerul Agriculturii precizează că nu există teste rapide omologate de nicio companie internațională
Până în prezent, nu există teste rapide omologate de nicio companie internațională pentru detectarea reziduurilor de pesticide care să asigure selectivitate și specificitate în identificarea substanțelor active.
Metodele sigure și precise pentru determinarea reziduurilor sunt cele bazate pe tehnici cromatografice de laborator. Aceste tehnici permit separarea, identificarea și cuantificarea substanțelor active chiar și la nivel de urme. Aceste metode sunt recunoscute și utilizate internațional, inclusiv în Uniunea Europeană și România. Doar rezultatele obținute prin aceste tehnici sunt acceptate pentru luarea de măsuri legale. Prin urmare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Autorității Naționale Fitosanitare, subliniază că prezentarea rezultatelor obținute cu teste neomologate contribuie la dezinformarea publicului.
Ce spune articolul 100 din Regulamentul (UE) 2017/625
Acest articol reglementează controalele oficiale pentru aplicarea legislației în domeniul alimentelor, furajelor, sănătății animalelor, sănătății plantelor și produselor de protecție a plantelor. Conform acestuia, România are obligația de a desemna laboratoare naționale de referință. În acest sens, Autoritatea Națională Fitosanitară a desemnat Laboratorul Național Fitosanitar drept laborator de referință. El e responsabil de detectarea și identificarea organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale. Tot această instituție determină reziduurile de pesticide în legume, fructe și cereale.
Prin urmare, laboratoarele Autorității Naționale Fitosanitare sunt responsabile pentru realizarea analizelor oficiale în trei domenii principale:
- diagnoza organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale,
- evaluarea calității produselor de protecție a plantelor
- verificarea reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale.
„Laboratorul oficial este acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate în laboratoarele oficiale garantează competenţa şi capabilitatea acestora de a genera rezultate valide. Analizele efectuate de inspectorii ANF asigură obţinerea unor rezultate de încredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzător şi echipamente corespunzătoare, care pot determina parametrii ceruţi de metodele prevăzute în protocoalele ştiinţifice acceptate pe plan internaţional (protocoalele de diagnostic ale Organizaţiei Europene şi Mediteraneene pentru Protecţia Plantelor, Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare şi metodele furnizate de Laboratoarele de Referinţă ale Uniunii Europene)”, subliniază MADR, în comunicat.