Premierul Marcel Ciolacu a venit cu ultimele detalii despre ordonanța privind testele antidrog și cazurile când permisele de conducere sunt reținute. Despre ce este vorba mai exact?
Guvernul României va modifica ordonanța referitoare la testele antidrog pentru a accelera procesul de obținere a rezultatelor și pentru a asigura restituirea permisului de conducere în cazul în care termenele legale nu sunt respectate.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat noile măsuri și motivele din spatele acestei decizii.
Modificări legislative privind testele antidrog
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul va introduce o modificare care va obliga Institutul de Medicină Legală (IML) să furnizeze un răspuns în maxim 72 de ore în cazul șoferilor ale căror permise de conducere au fost confiscate sub acuzația de consum de droguri.
Dacă autoritățile nu respectă acest termen, permisul va fi restituit conducătorului auto, iar aplicarea legii se va face după primirea rezultatelor finale ale analizelor.
„Voi veni cu o modificare, aşa cum am anunţat-o, ca în maxim 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând ca, după analizele finale şi după rezultat, să pună în aplicare legea”, a explicat Marcel Ciolacu.
Laboratoarele de analiză a testelor antidrog vor rămâne la IML
Marcel Ciolacu a explicat că laboratoarele de analiză pentru testele antidrog vor rămâne la IML, considerând această măsură corectă. El a menționat că Ministerul Sănătății a semnat un program cu Banca Mondială în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor în cele șase centre regionale și în alte zone din țară.
Acest program vizează îmbunătățirea capacității de analiză a testelor antidrog, astfel încât rezultatele să fie rapide și precise.
„Laboratoarele, eu cred că este corect – şi aşa am vorbit cu ministrul de Interne – să rămână la IML.
Am avut şedinţă comună şi cu domnul ministru al Sănătăţii, care deja a informat parte din presă că avem un program semnat cu Banca Mondială, de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru toate cele 6 centre regionale şi cele vreo 22 sau 24 de zone din ţară, astfel încât să putem acoperi eficient, cu aparatură nouă, fiindcă trebuie să recunoaştem că există acest fenomen în România, cum există în toate statele dezvoltate.
Şi atunci trebuie o abordare profesionistă şi o logistică la dispoziţia statului, astfel încât rezultatele să fie rapide „, a mai declarat Ciolacu.
Soluții pentru permisele deja suspendate
În cazul permiselor auto deja suspendate pentru consum de droguri, prim-ministrul a subliniat anterior că Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne trebuie să găsească o soluție adecvată.
De asemenea, el a reiterat că ordonanța este benefică deoarece prevede suspendarea permiselor de conducere pentru cei care refuză testele cu etilotestul sau testele antidrog până la primirea rezultatelor mostrelor biologice.
Cu toate acestea însă, în prezent, statul român nu are capacitatea de a furniza rezultatele testelor de sânge în termen de 48 – 72 de ore, mai ales la IML din București, unde durează în jur de trei-patru luni pentru a primi rezultatele, iar acest aspect creează probleme pentru mulți șoferi.