Se suspendă permisul auto în trafic. Legea la care Guvernul nu renunță: Șoferii să se supună

permis de conducere, politie

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul suspendă permisele șoferilor care refuză testele antidrog timp de trei zile. Testele se prelucrează inclusiv în weekend, afirmă ministrul Sănătății, subliniind termenul rezonabil al procesului.

Șoferii care refuză testele antidrog vor avea permisul suspendat

În urma modificărilor ce vor fi adoptate joi, Guvernul va suspenda permisele șoferilor care refuză testele antidrog timp de trei zile. Dacă rezultatele testelor nu sunt disponibile în acest interval, permisele auto vor fi restituite.

Ministrul Sănătății a subliniat că prelucrarea testelor se va realiza inclusiv în weekend și a exprimat neînțelegerea față de motivația pentru refuzul testării. Alexandru Rafila a subliniat că este crucial să se acorde un timp rezonabil pentru procesarea testelor.

El a menționat două tipuri de analiză și a explicat că termenul de 72 de ore pentru rezultate este justificat, inclusiv pentru transportul probelor către laboratoarele regionale.

„E necesar să existe un timp rezonabil în care problemele să fie procesate. Discutăm despre două tipuri de analiză: calitativă, la care rezultatul poate să fie pozitiv sau negativ, iar după această probă, dacă testul e pozitiv se trece la determinarea cantitativă a substanței halucinogene din proba analizată.

E un proces de laborator, e firesc. 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale, e un termen rezonabil”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi24.

El a subliniat că nu vor fi foarte multe teste, menționând că nu ar trebui să se creadă că vor exista mii de teste la un singur laborator.

Ministrul a explicat că au fost identificate puține situații și că soluția interimară a fost organizarea laboratoarelor regionale pentru testele antidrog. Transportul probelor biologice va fi asigurat de MAI, iar acest aranjament permite lucrul și în weekend.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Situațiile sunt destul de puține. Ce am încercat să facem ca soluție tehnică intermediară, din punctul de vedere al Ministerului Sănătății, a fost să organizăm regional astfel de laboratoare, iar MAI va asigura transportul probelor biologice. Această organizare implică și permanența, adică să se poată lucra și în weekend.

De vineri până luni sunt 72 de ore și s-ar putea să nu poți face testul. Până la sfârșitul anului, printr-un proiect demarat în luna mai, finanțat de la Banca Mondială, toate cele 36 de servicii județene de medicină legală și cele șase institute de medicină legală vor avea echipamente de ultimă generație, care să permită testarea în fiecare județ a acestor cazuri”, a mai spus ministrul.

Ministerul Sănătății este dispus să sprijine MAI și populația pentru a asigura rezultate rapide la testele antidrog

Rafila a subliniat că Ministerul Sănătății este dispus să sprijine MAI și populația pentru a asigura rezultatele rapide ale testelor antidrog.

El a exprimat neînțelegerea față de motivația refuzului testării, menționând că teste rapide în trafic sunt mai fiabile și că obiecțiile sunt de altă natură decât fals-poziții.

Rafila a explicat faptul că echipamentele poliției sunt de înaltă calitate și că nu există probleme de fiabilitate.

„Eu nu înțeleg care ar fi motivația pentru refuzul testării. Cu siguranță că aceste teste rapide făcute în trafic au un grad mult mai mare de teste reale, nu de teste false. Cei care refuză au alte motive, nu pentru că sunt fals pozitive.

Aceste chestiuni că au luat pastile și schimbă rezultatul unui test nu cred că sunt un motiv concludent și dacă s-ar întâmpla așa în 72 de ore ne lămurim.

Comportamentul normal al unui șofer e să se supună controlului testului rapid, care este realizat în trafic. Eu vă spun din punctul de vedere al unui om care e medic de laborator: echipamentele aflate în dotarea poliției sunt de bună calitate și nu cred că sunt probleme legate de fiabilitatea acestora”, a mai transmis Alexandru Rafila.