Medicamentele care te lasă fără permis auto. Ți-l confiscă pe loc, chiar dacă ești nevinovat

permis de conducere permis auto

SURSA FOTO: scoalarutiera.ro

În unele cazuri, medicamentele obișnuite, pe care mulți le folosesc pentru afecțiuni minore, pot provoca rezultate fals pozitive la testele antidrog, ceea ce poate pune oamenii în situații delicate în lumina Ordonanței de Urgență 84.

Testele antidrog: Sprayul nazal te poate lăsa fără permisul auto

Testele antidrog: atenţie la aceste medicamente! Multe persoane se află în dilema de a alege între tratamentul pentru o afecțiune cronică și riscul de a-și pierde permisul de conducere sau de a se confrunta cu probleme legale.

De exemplu, picăturile nazale decongestionante care conțin efedrină sau pseudoefedrină pot provoca rezultate false pozitive la testele de droguri.

Medicul legist Cristian Paparău a atras atenția că picăturile nazale care conțin efedrină sau pseudoefedrină pot determina un rezultat fals pozitiv la testele de droguri, având o structură chimică similară amfetaminei.

„Picăturile de nas (care conțin efedrină sau pesudoefedrină) pot dau un rezultat fals pozitiv la drugtest. Structura lor chimică este asemănătoare amfetaminei.

Multe persoane se află în situația dificilă de a trebui să aleagă între un tratament pentru o afecțiune cronică și riscul de a rămâne fără permis de conducere și cu dosar penal”, spune Cristian Paparău.

Fasconal – un alt medicament pe lista problemă în ceea ce privește testele antidrog

Testele antidrog: atenţie la aceste medicamente! Fasconal, un medicament ce conține o combinație de mai multe substanțe active – acid acetilsalicilic, paracetamol și cafeină, poate provoca un rezultat fals pozitiv în testele de droguri pentru opioide.

Acest lucru poate duce la suspendarea permisului de conducere și la posibile consecințe legale pentru utilizatori.

Testele rapide pentru detectarea substanțelor psihoactive, folosite în diverse contexte precum școli, locuri de muncă sau de către poliție, au doar o valoare orientativă.

Ele oferă rezultate rapide și preliminare, care pot indica posibila prezență a anumitor substanțe psihotrope în organism, dar nu sunt definitive și nu pot constitui un diagnostic oficial.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Testele rapide de detectare a substanțelor psihoactive, cum ar fi cele utilizate în școli, locuri de muncă sau de către poliție, au doar valoare orientativă.

Acestea oferă rezultate rapide și preliminare, care pot indica prezența anumitor substanțe psihotrope în organism, dar rezultatele lor nu sunt definitive și nu pot fi utilizate ca bază pentru diagnosticul oficial.

Pentru a confirma în mod cert prezența unor substanțe psihoactive în organism, este necesară efectuarea unor teste de laborator specializate, care să ofere rezultate exacte. Nu se poate reține abuziv permisul unui conducător auto doar pe baza unui test orientativ, dacă acea persoană nu dorește să efectueze testul orientativ al poliției”, adaugă medicul.

Medicamentele antihistaminice dau un pozitiv fals la testul antidrog

Testele antidrog: atenţie la aceste medicamente! Cristian Paparău a explicat că în cazul consumului de medicamente antihistaminice, un test de droguri poate indica fals pozitiv în următoarele ore sau zile, ceea ce poate avea consecințe precum reținerea permisului de conducere și posibile probleme legale.

De asemenea, ibuprofenul poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru barbiturice în testele de droguri efectuate în perioada imediată după administrare, ceea ce poate genera aceleași consecințe nefavorabile.

„Dacă ați consumat un medicament antihistaminic și veți efectua un test de droguri, rezultatul poate fi fals pozitiv în următoarele ore sau zile, ceea ce poate duce la reținerea permisului de conducere și la posibile probleme legale. Ibuprofenul poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru barbiturice la testele de droguri.

Dacă ați consumat acest medicament și veți efectua un test de droguri în următoarele ore sau zile, rezultatul poate fi fals pozitiv, ceea ce poate duce la reținerea permisului de conducere și la posibile probleme legale”, a explicat Cristian Paparău.