Într-o declarație de presă, cercetătorii de la Oxford, care au pus la punct vaccinul, care costă $4, pentru gigantul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca, au afirmat că antidotul este “sigur și extrem de eficient, confirmând astfel rezultate anterioare ale testelor din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud, precum și datele legate de impactul vaccinului în Regatul Unit”, transmite Washington Post.
O comisie independentă a examinat cu atenție datele, căutând să depisteze apariția unor cazuri de tromboză similare celor care au dus la suspendarea vaccinărilor în multe dintre țările europene. Deși vaccinarea a fost reluată după o scurtă pauză, incidentele au subminat încrederea în acest vaccin. Comisia independentă nu a constatat niciun simptom din care să reiasă că vaccinul ar avea un grad sporit de risc în privința trombozei.
Vaccinul a avut rezultate bune
Potrivit cercetătorilor, la teste au participat 32.449 de adulți din toate categoriile de vârstă, cei mai mulți din Statele Unite. Voluntarilor li s-au administrat cele două doze-standard de vaccin Oxford-AstraZeneca, și un placebo, la un interval de patru săptămâni.
„Datele arată bine. Cifrele nu mint”, a declarat Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, el subliniind că datele i-au fost transmise și lui, duminică.
Procentul este considerabil mai mare decât cel al testelor efectuate, anul trecut, de Oxford AstraZeneca, teste care arătau o eficiență în proporție de 62%.
„Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță este că vaccinul este bun pentru întreaga lume, pentru că e unul ieftin. A avut rezultate bune. Iar cei de-acolo vor putea produce cantități suficiente pentru multe țări”, a mai spus Fauci.
Cercetătorii de la Oxford au precizat că Comisia pentru Date și Siguranță din Statele Unite “nu a înregistrat niciun fel de temeri legate de siguranța lui printre cei care au participat la teste, după ce au primit măcar una dintre cele două doze”.
Guvernul SUA a comandat anticipat 300 milioane doze de vaccinuri AstraZeneca.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat în regim de urgență vaccinuri de la Pfizer, produse în colaborare cu firma germană BioNTech, de la Moderna și de la Johnson & Johnson.
Testarea vaccinului AstraZeneca a durat mai mult decât era prevăzut
Anul trecut, Statele Unite au anunțat că vor aloca până la $1,2 miliarde în vederea achiziționării a 300 milioane de doze de vaccinuri produse de această companie. Dar, înainte de a fi dat în folosință în Statele Unite, vaccinul Oxford AstraZeneca a trebuit testat pe 30.000 de oameni, cercetătorii dorind ca astfel să-l compare cu celelalte teste de vaccinuri americane. Testele au trebuit să fie îndeajuns de numeroase și de diverse – ele incluzând oameni mai în vârstă și din comunități dintre cele mai grav afectat – pentru ca siguranța și eficacitatea vaccinurilor să fie măsurată într-un mod adecvat.
Testarea vaccinului Oxford-AstraZenecca a durat mai mult decât se prevăzuse inițial. Trei persoane au avut niște simptome neurologice, dintre care două primiseră doze aflate încă în studiu, iar asta a făcut ca testele să fie suspendate pentru a se vedea dacă acele simptome au fost provocate de vaccin. Nu au existat niciun fel de probe care să certifice această legătură, dar, în Statele Unite, pauza a durat câteva săptămâni, frânând astfel numărul testelor.