Sorin Cîmpeanu a precizat că testele de salivă vor ajunge în toate școlile din România, lucru ce ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme.
„Știu, ar fi fost necesar să fie făcute achizițiile mai devreme. E vorba de repartiția pe județe pentru toți preșcolarii, elevii, angajații din sistemul de învățământ, cadre didactice sau nu. Un necesar estimat de 70.000 de teste. E vorba de un proces de screening, care constituie o presortare, urmând ca în caz de rezultat pozitiv să fie urmată de un test antigen sau PCR.
Acest lucru micșorează viteza de trasmitere a virusului și face să nu te ducă pe tine, elev, în situația de a căuta un loc în spitale și de a nu ajunge în boală clinică. Testele sunt dimensionate astfel încât să ajungă până la finalul semestrului. Odată ce vor fi achiziționate îmi place să cred că ele vor fi folosite în interesul stării de sănătate a copiilor, indiferent că vorbim de sistemul de învățământ de stat sau de cel privat”, a afirmat Cîmpeanu.
Cum se va face testarea
Ministrul a spus și ce trebuie să fie făcut în cazul în care testul de salivă va da un rezultat pozitiv COVID.
„În școli trebuie să existe izolatoare. Testul de salivă trebuie confirmat de unul antigen sau PCR (…) Testele antigen sunt un act medical și necesită acordul părinților. Părinții trebuie să se gândească la sănătatea propriilor copii”, a explicat ministrul.
Ministrul interimar al Educației a mai precizat că situația este „atât de gravă” încât nu își permite să facă exerciții de popularitate: „Am făcut-o și o să o mai fac cu toate riscurile de rigoare (să ia măsuri nepopulare – n.r.). Chiar dacă am fost chemat în instanță”.
Cât despre fetița de 13 ani, din Bacău, nevaccinată, care a decedat săptămâna trecută de COVID-19, Cîmpeanu a spus că „părinții au chemat ambulanță când era prea târziu”.
„Asta se întâmplă dacă refuzăm testarea pe baza de salivă și testarea antigen, dacă testul de salivă dă rezultat pozitiv”, a încheiat Cîmpeanu.