Kim Jong-un pare să fi dat un mesaj clar ca lumina zilei administrației Biden că cerințele Washingtonului trebuie schimbate. Dar, susține publicația americană NationalInterest într-o analiză, acțiunile Phenianului nu mai trebuie să surprindă pe nimeni. Coreea de Nord se comportă precum Coreea de Nord.
Testele de rachete nord-coreene au un model familiar, aproape ciclic. Dacă Phenianul lansează un proiectil către Marea de Est, atunci Washingtonul, Seulul și Tokyo condamnă acțiunea ca o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Acest model a reapărut după ce Phenianul a reluat testarea rachetelor, pentru prima dată în timpul administraţiei preşedintelui Joe Biden.
Guvernul sud-coreean a convocat o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate Națională, iar Japonia a reacționat cu un amestec de alarmă și indignare. „Lansarea amenință pacea și securitatea națiunii noastre și a regiunii și încalcă rezoluțiile ONU”, a spus premierul japonez Yoshihide Suga.
„Suntem hotărâți să protejăm cu orice preț viețile și traiul pașnic al cetățenilor noștri și vom lucra îndeaproape cu alte țări, inclusiv cu SUA și Coreea de Sud.”
Experți din SUA înclină să creadă că acțiunile nord-coreene în domeniul militar se împletesc cu cele ale Washingtonului. Dacă SUA au făcut ca Phenianul să dea o nouă salvă de rachete, atunci cu siguranță Washingtonul are capacitatea de a convinge dinastia Kim să se abțină de la mai multe astfel de teste?
Din păcate, există unele lucruri pe care nici Statele Unite nu le pot controla. Coreea de Nord ar putea fi un stat slab și cu dificultăți, cu un PIB mai mic decât averea lui Jeff Bezos.
Dar Nordul este un stat cu o mândrie extraordinară, guvernat de o conducere care duce paranoia la cele mai înalte cote. Nord-coreenilor nu li se va impune. Când Nordul își stabilește un plan, este gata să pună în aplicare acel plan până când Kim Jong-un e pe deplin mulțumit.
Ar putea, așadar, cel mai recent test de rachete nord-coreean să arunce încă un obstacol în calea reluării negocierilor diplomatice asupra programului nuclear al Phenianului?
Având la dispoziție diverse canale, administrația Biden a încercat să stabilească contactul cu Nordul, în speranța că gestul va fi reciproc.
Dar pare-se că la Phenian nimeni nici nu s-a obosit să ridice telefonul. La Washington, lipsa unui răspuns a venit ca o dezamăgire. Deși nu ar mai trebui să mire pe nimeni. Cu referirile repetate ale secretarului de Stat Blinken la „denuclearizarea Coreei de Nord”, Phenianul nu aude ceva nou, ce nu a mai auzit în ultimii 20 de ani.
Testele antirachetă din ultima săptămână sunt mai puțin legate de transmiterea unui mesaj sever către SUA. Țin mai mult de implementarea unui plan pe care Kim Jong-un îl anunța la începutul anului. Acest plan presupune dublarea eforturilor de modernizare militară și dezvoltarea întregului spectru de tehnologie a rachetelor.
De la vehicule cu planare hipersonică la rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid lansate de submarine.
Cei care vor să descifreze mesajul „ascuns” al testelor, trebuie să se obișnuiască cu un singur lucru: Coreea de Nord va continua să se comporte precum Coreea de Nord, concluzionează NationalInterest.