Analize de sânge în 72 de ore pentru șoferii care refuză testul antidrog
Analize de sânge în 72 de ore pentru șoferii care refuză testul antidrog! Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de ordonanță de urgență pentru a accelera testele toxicologice ale șoferilor suspectați că au consumat alcool sau droguri. Noua regulă cere ca rezultatele analizelor de sânge să fie comunicate în maximum 72 de ore de la recoltarea probelor pentru a permite restituirea rapidă a permiselor auto, dacă rezultatele sunt negative.
Această OUG a fost creată pentru a proteja șoferii și pentru a clarifica rapid situația șoferilor suspectați de consum de substanțe interzise. Fără o reglementare clară, există riscul de întârzieri nejustificate în restituirea permiselor auto, ceea ce poate duce la pierderea încrederii cetățenilor român în instituțiile statului român.
Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență?
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art. 1 – (1) Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive și comunică rezultatul acestora către structurile Poliției Române solicitante în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
(2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
(3) Permisul de conducere reținut, potrivit art.111 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
(4) Orice persoană testată cu un mijloc tehnic potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
(5) Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prezintă Guvernului lunar o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului prevăzut la alin.(1) și la măsurile adoptate în vederea realizării acestui obiectiv.
Ce mai prevede proiectul de ordonanță de urgență?
Art. 2 – Alineatul (21) al articolului 88 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
„(21) Stabilirea prezenței în organism de substanțe psihoactive se face în instituțiile medicolegale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.”
Art.3 – (1) Normele privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, precum și de punere în aplicare a art.1 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, care se inițiază în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.
(2) Până la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzută la alin.(1), se aplică Ordinul ministrului sănătății nr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 4 – Persoanele ale căror permise de conducere au fost retrase potrivit art.38 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, ori au fost reținute, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, potrivit art.111 alin.(1) lit.b) din același act normativ, beneficiază de termenul de 72 de ore prevăzut de prezenta ordonanță, care începe să curgă de la data intrării în vigoare a acesteia din urmă.