Testul Babeș-Papanicolau este obligatoriu pentru toate femeile din România

Testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut în fiecare an. În România, sunt foarte multe cazuri de cancer de col uterin, iar țara noastră e printre primele locuri în Europa la acest capitol. Totuși, aceste cazuri ar putea fi prevenite dacă femeile ar face regulat controale preventive, inclusiv testul Babeș-Papanicolau.

Cancerul de ovare este foarte greu de depistat pentru că are simptome puține, la fel și cel de col uterin. Doar cancerul de uter și cel de sân pot avea unele simptome mai evidente. De aceea, e important să facem testul chiar dacă nu avem simptome care să ne îngrijoreze.

Testul Babeș-Papanicolau poate detecta probleme ginecologice de la nivelul colului, inclusiv cancerul. Este un test simplu, în care se recoltează o probă de secreție de pe colul uterin. Potrivit medicilor, acest test este foarte eficient, dar nu la fel de precis ca biopsia, care presupune recoltarea de țesut.

Astăzi, medicina a evoluat și există mai multe tipuri de teste Papanicolau. Dacă înainte era disponibil doar testul clasic pe lamă, acum există și varianta în mediu lichid, care este diferită de cel pe lamă. Acest test în mediu lichid permite testarea la intervale mai mari, chiar o dată la doi ani, dacă rezultatul este bun. Acuratețea testului este de 99%.

Testul constă în analiza celulelor de pe colul uterin, nu este invaziv și se face prin recoltarea celulelor cu o periuță. Durează aproximativ 30 de secunde și, de obicei, nu provoacă disconfort. Totuși, dacă femeia are o infecție sau vaginită, recoltarea poate fi neplăcută. În cazul în care există o infecție vaginală la momentul testării, rezultatul testului poate fi influențat, așa că e bine ca femeia să trateze infecția înainte și să facă testul când este sănătoasă.

Când se face testul Babeș-Papanicolau?

Nu trebuie să faci testul Babeș-Papanicolau în timpul menstruației și nici dacă ai avut un contact sexual cu o seară înainte. Cel mai bine este să-l faci la două-trei zile după ce ți-a trecut menstruația, pentru că atunci celulele se văd mai bine, iar colul nu este atât de sensibil.

Înainte de test, nu trebuie să faci spălături vaginale în ultimele 24 de ore și e important să nu ai vreo infecție vaginală în timpul recoltării. De asemenea, evită să ai contact sexual cu o zi înainte de test sau să fii la menstruație când îl faci. Dacă respecți toate aceste lucruri, rezultatul testului va fi cât mai precis.

Rezultatul testului Babeș-Papanicolau va fi dat între 3 – 10 zile lucrătoare

Rezultatul testului Babeș-Papanicolau va veni înapoi între 3 – 10 zile lucrătoare. Testul se poate face la șase luni după ce ai început viața sexuală. Este important să-l faci după ce ai început viața sexuală, deoarece există multe boli care se transmit sexual.

De exemplu, Chlamydia este una dintre ele și, dacă nu este tratată, poate duce la infertilitate.