"Pentru a avea un tai bun peste 20 de ani, trebuie să avem capital şi capitalul se creează prin producţie, nu prin consum. PIB-ul UE a crescut cu 1,6% în 2015, iar România a avut o creştere economică de 3,5%. Însă, pentru a ajunge la nivelul din ţările dezvoltate trebuie să creştem cu peste 5 – 6 % pe an şi nu doar prin consum", a precizat vineri Tetik în cadrul evenimentului Banii Tăi Expo, organizat de Bursa de Valori Bucureşti.
În acest context, potrivit directorului BT, România are nevoie de o piaţă de capital puternică şi investitori din toate zonele economiei pe această piaţă.
Reprezentantul BT a vorbit şi despre relansarea creditării, care creşte accelerat, însă 'din păcate' tot pe credite de consum. 'Creditele în lei au înregistrat un nivel maxim istoric, de 210 miliarde de lei. Vedem relansarea creditării, însă, din păcate, tot pe partea de consum', a mai spus Tetik.
Directorul BT a vorbit şi despre evoluţiile economice din ultimii ani care au răsturnat principiile învăţate în şcoală, şi se aşteapă la o schimbare a doctrinelor economice de către viitoarele generaţii.
"Economia europeană suferă de 10 ani de lipsă de creştere economică. Nu vorbim de dobânzi reduse, ci de dobânzi negative. Acum constat că tot cea am învăţat în şcoală a fost greşit. Noi învăţam că, dacă preţul petrolului scade, vom avea creştere economică, dacă dobânzile scad, vom avea creştere economică. Aceste lucruri nu mai sunt valabile. Probabil şi tinerii de astăzi vor constata, peste 30 de ani, că tot ce au învăţat în şcoală este greşit şi probabil va trebui scrisă o nouă doctrină economică", a mai spus Tetik.
El şi-a amintit că, atunci când a venit în România, în 1999, ROBOR – rata medie a dobânzilor interbancare la împrumuturile în lei – n.r. – era la nivelul de 82%, iar acum a scăzut sub 1%, fapt care prezintă avantaje, dar şi provocări. Pe de altă parte, acest aspect reprezintă o oportunitate pentru investiţiile pe piaţa de capital, a mai spus Tetik. AGERPRES