Furtul Tezaurului Dacia expus în Olanda. Marcel Ciolacu ia măsuri urgente pentru recuperarea tezaurului
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat organizarea unei celule de criză la nivel guvernamental, după ce patru piese de tezaur românesc, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, au fost furate de la o expoziție desfășurată la Muzeul Drents din Assen, Olanda.
Premierul a precizat că această celulă de criză va coordona acțiunile de recuperare a obiectelor furate și va include reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii.
Ciolacu a explicat că va trimite Corpul de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica documentația legală referitoare la organizarea expoziției în Olanda.
„Am decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităţilor care ţin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziţia organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda.
Din această celulă de criză fac parte reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Poliţiei Române, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Culturii.
În acest sens, mâine voi dispune trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentaţia legală care a stat la baza organizării acestei expoziţii în Olanda”, a declarat Marcel Ciolacu duminică, 26 ianuarie.
Ciolacu: Acest jaf nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspiraţiei
În același timp, ministrul Culturii, Natalia Intotero, urmează să discute situația cu Familia Regală și premierul olandez, în cadrul unor evenimente desfășurate în Polonia, unde va transmite un mesaj ferm din partea Guvernului României pentru recuperarea rapidă a pieselor de patrimoniu.
De asemenea, premierul a informat că autoritățile române vor trimite o echipă de polițiști criminaliști în Olanda pentru a sprijini ancheta derulată de autoritățile locale. Totodată, experții români vor fi mobilizați pentru a se asigura că restul obiectelor din expoziție vor fi aduse în siguranță în România.
Prim-ministrul Maacel Ciolacu a atras atenția că situația este extrem de gravă și a subliniat că eforturile pentru recuperarea tezaurului nu trebuie folosite pentru alimentarea unor teorii ale conspirației. El a asigurat că toate autoritățile statului sunt implicate în acest demers și că tezaurul se va întoarce în România.
„În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgenţă în Olanda o echipă de poliţişti criminalişti care să lucreze alături de autorităţile olandeze în ancheta desfăşurată pentru recuperarea tezaurului românesc.
Şi am cerut ca experţii români să se deplaseze de urgenţă în Olanda şi să asigure aducerea în ţară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziţii.
Este o situaţie foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluţionat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspiraţiei de către cei care vor să obţină capital politic facil.
Tezaurul se va întoarce în România şi toate autorităţile statului lucrează la asta”, a mai indicat șeful Guvernului de la București.
La cât se ridică asigurarea pentru întreaga expoziție din Olanda
Tot astăzi, Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, a dezvăluit că tezaurul expus în Olanda a fost asigurat pentru o sumă care trece de 30 de milioane de euro.
Asigurătorul este o mare companie olandeză, a precizat acesta.
„Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările necesare pentru a se convinge că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii. Ceea ce s-a întâmplat reprezintă primul atentat cu exploziv, primul jaf în care s-a folosit un exploziv într-un muzeu european. Nu este o practică în sistemul actual, până în acest moment. (…)
Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziția. Nu pot să dezvălui suma asigurată pentru piesele furate, aceasta este o informație confidențială, la care au acces doar organele de anchetă”, a declarat Târnoveanu.