Furtul unor piese din tezaurul dacic, expuse în Olanda a atras atenția publicului și autorităților, atât din România, cât și din străinătate. Incidentul a ridicat întrebări despre modul în care sunt protejate valorile istorice naționale în cadrul expozițiilor itinerante.

Reacțiile oficiale, precum cele ale președintelui Senatului, Ilie Bolojan, și ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, subliniază necesitatea unor investigații amănunțite, dar și a colaborării internaționale pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu.

În ce privește tezaurul dacic, trebuie investigată problema securității

Ilie Bolojan, președintele Senatului și lider al PNL, a vorbit despre furtul tezaurului dacic expus la Muzeul Drents din Olanda.

El a subliniat necesitatea verificării respectării tuturor condițiilor de securitate. Într-un interviu acordat la Digi24, Bolojan a precizat că nu deține detalii privind contractele de transport și asigurare, dar a evidențiat principiul promovării patrimoniului cultural al României prin expoziții internaționale.

Ilie Bolojan
SURSĂ FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu am cunoştinţă despre detaliile legate de modul în care s-au încheiat contracte, în care s-au transportat aceste bunuri de patrimoniu, dar aş putea să spun nişte chestiuni de principiu.

Cred că este bine ca lucruri care ne arată aşa cum suntem, care ne arată istoria, să fie promovate în aşa fel încât oameni din România să ştie mai bine ce se întâmplă în ţara noastră, ce valori avem, dar şi oameni din Europa sau din lume. Şi practica de a face expoziţii itinerante este o chestiune clasică, nu este ceva deosebit”, a declarat Bolojan.

Totuși, acesta a adăugat că trebuie clarificate condițiile în care s-au desfășurat aceste expoziții.

„Ideea în sine de a le prezenta este o chestiune bună, nu văd o problemă. Problema este de văzut în ce condiţii s-au făcut şi dacă măsurile de securitate au fost respectate, pentru că într-o astfel de situaţie ai nevoie de nişte aprobări interne, trebuie văzut dacă într-adevăr s-a respectat circuitul de aprobări, dacă s-a respectat trebuiau făcute nişte contracte care înseamnă contracte de asigurare, contracte de transport, contracte pază.

Se stabilesc toate detaliile pe care trebuie să le respecte cei care îşi asumă răspunderea pentru aceste obiecte de patrimoniu”, a mai spus el.

Verificări privind respectarea măsurilor de siguranță

În continuare, Ilie Bolojan a subliniat că este esențial de stabilit dacă toate măsurile de securitate și condițiile contractuale au fost respectate.

„Trebuie verificat dacă, într-adevăr muzeul olandez a respectat aceste condiţii în aşa fel încât să se vadă dacă toate măsurile au fost luate, pentru că, la urmă, este o infracţiune, este un jaf şi sigur că nu e o problemă legată că s-a furat un lucru, nu e o problemă că e asigurat, ni s-a furat un obiect care ţine de identitatea noastră ca ţară, care nu are, să spunem o valoare.

De la această chestiune, care poate să fie una tehnică, să o muţi într-o chestiune politică, să o exploatezi, mi se pare o chestiune lipsită de fair play şi în afară de această chestiune, neavând date, nu pot să fac alte comentarii legate de această speţă”, a explicat liderul PNL.

Cătălin Predoiu: Cooperare deplină între autoritățile din România și Olanda

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a cerut poliției olandeze să trateze cazul cu prioritate și să colaboreze strâns cu autoritățile române.

Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Dreamstime

„Poliţia Română are pregătită o echipă de criminalişti, dar şi de poliţişti, judiciarişti, experţi în furt de obiecte de patrimoniu, pentru a coopera cu colegii lor olandezi. Asta pe dosarul deschis în Olanda de Poliţia olandeză. În acelaşi timp, după cum ştiţi deja, Parchetul General, împreună cu Poliţia Română, lucrează la un dosar deschis de către Parchetul General asupra acestei fapte penale, în legătură cu un bun de patrimoniu naţional românesc.

Aşteptăm maximum de implicare, maximum de priorităţi, aşteptăm o cooperare deschisă cu poliţiştii români. Am transmis toate aceste lucruri şi le vom transmite permanent”, a afirmat Predoiu în cadrul unei intervenții la Digi24.

Acesta a explicat că jurisdicția pentru investigarea furtului aparține poliției olandeze, deoarece infracțiunea a fost comisă pe teritoriul Olandei. Cu toate acestea, conform reglementărilor europene, s-a activat un mecanism de cooperare judiciară, astfel încât autoritățile române să poată participa la anchetă.

„Este strict o chestiune care ţine de cel care conduce dosarul, nu este de nivel ministerial. Miniştrii, după cum ştiţi, nu au atribuţii concrete în dosarele cooperative.

Rămâne de văzut ce va decide Poliţia olandeză, rămâne de văzut ce va decide şi procurorul de caz din România, în orice caz ce pot să spun, din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, încă de la primele ore de la comiterea jafului am fost în alertă, colegii noştri de la Poliţia Română sunt pregătiţi şi îşi vor face datoria”, a explicat ministrul.

Speculațiile politice, condamnate ferm

Cătălin Predoiu a criticat ferm orice încercare de a transforma acest incident într-o dezbatere politică.

„Pe bună dreptate, (orice speculație în scop politic – n.r.) creează emoţie şi a creat indignare şi mâhnire fiecărui român care cunoaşte istoria naţională şi ţine la ea, este josnică”, a spus Predoiu.

În final, ministrul de Interne a evitat să comenteze speculațiile legate de implicarea unor români în acest jaf, subliniind că informațiile neoficiale nu pot fi discutate public.

„Nu comentez informaţii neoficiale. La ora aceasta, tot ce se primeşte oficial de către Poliţia Română se desfăşoară în cadrul strict”, a adăugat acesta.