Tezaurul de la Moscova. Mesajul lui Serghei Lavrov pentru România în spatele uşilor închise

Serghei Lavrov

SURSA FOTO: Dreamstime

Problema tezaurului României păstrat şi acum la Moscova continuă să reprezinte o rană deschisă pentru ţara noastră. Rusia nu pare să aibă niciun interes să ni-l returneze. Iată ce poziţie a avut Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, în cadrul ultimei întâlniri pe care a avut cu Cristian Diaconescu, ministru de Externe şi el la acel moment.

Cristian Diaconescu, detalii din întâlnirea cu Serghei Lavrov. Moscova nu vrea să rezolve problema tezaurului românesc

Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidenţiale din România, a relatat detalii din întâlnirea pe care a avut-o în 2009, pe vremea când era ministru de Externe, cu Serghei Lavrov, omologul său rus.

În cadrul discuțiilor oficiale de la Moscova, Lavrov a evitat să abordeze problema tezaurului românesc, pe care autoritățile ruse au refuzat să-l returneze României de la sfârșitul Primului Război Mondial.

Totuși, la conferința de presă ulterioară, Lavrov a răspuns unui jurnalist român care întrebase dacă subiectul tezaurului fusese discutat, afirmând ironic că, desigur, fusese abordat. Această întrevedere rămâne ultima întâlnire diplomatică oficială între România și Rusia.

Întrebat într-o emisiune difuzată sâmbătă la Prima TV cum a decurs această întâlnire, Diaconescu a menționat că discuțiile s-au concentrat mai mult pe interesul Moscovei pentru o nouă arhitectură de securitate, în locul instituțiilor de la Bruxelles, și pe moștenirea SOVROM-urilor, sugerând posibile despăgubiri din partea României.

„Am avut o bilaterală cu Serghei Lavrov, pare-se ultima din istoria relaţiilor diplomatice. Aveam o problemă legată de agendă – agenda se convine înainte să aibă loc întâlnirea. Din punctul nostru de vedere, evident discutam de aspecte bilaterale, de probleme regionale, de Marea Neagră.

Din punctul lor de vedere, singurele teme interesante erau: o altă arhitectură de securitate. Adică de ce să mai avem instituţii la Bruxelles, câtă vreme avem, la Viena, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în care sunt reprezentate toate statele din Est până în Vest şi până în Canada şi SUA. Evident, toate deciziile de securitate să se ia acolo.

În al doilea rând, erau interesaţi de moştenirea SOVROM-urilor, de eventualele despăgubiri pe care România, în opţiunea Moscovei, şi acum le datorează după 1941”, a explicat Cristian Diaconescu în cadrul emisiunii „Insider politic”.

SURSA FOTO: Facebook, Cristian Diaconescu

Refuzul ferm primit din partea lui Lavrov. În faţa jurnaliştilor însă, situaţia părea mult mai cordială

Fostul ministru de Externe a povestit că, în timpul discuției, Lavrov a ignorat complet tema tezaurului, iar când Diaconescu a menționat tratatul semnat de ambele țări în acest sens, Lavrov a întrebat retoric „Care tezaur?”.

În cadrul conferinței de presă, însă, Lavrov a adoptat o altă atitudine, afirmând, în fața presei, că subiectul fusese discutat, deși refuzase categoric acest lucru în întâlnirea privată.

Între patru ochi, Lavrov a spus clar că preferă ca tema să fie gestionată de o comisie și că nu dorește să se implice politic în această problemă.

Diaconescu a precizat că face această dezvăluire acum pentru a scoate la lumină o situație de importanță istorică, recunoscând că acest tip de detalii rareori sunt făcute publice.

„Nu, nu exista subiectul. «Care tezaur?». Ăla pe care îl scrisesem în tratat împreună cu voi şi l-aţi ratificat în Parlament, deci aţi acceptat ideea că am depozitat, fortuit, tezaurul la voi în 1917.

«Care tezaur?». A fost interesant, am ieşit cu dânsul (Serghei Lavrov – n.r.) la conferinţa de presă, şi înainte să ne ridicăm de la masă, un jurnalist român a întrebat: «Dar despre tezaur aţi vorbit?».

Am şi o poză. M-a ţinut de mână, de braţ, şi a spus: «Dar cum să nu? Bineînţeles». Acum devoalez, nu se face aşa ceva, dar vă rog să fiu iertat pentru această excepţie, înăuntru a refuzat.

A spus: «Există o comisie, să discute comisia. Politic, nu vreau să angajez subiectul», a mai declarat Diaconescu.