România încearcă de zeci de ani să îşi recupereze Tezaurul de la Moscova, însă ruşii au tot tergiversat discuţiile, iar mai nou chiar afirmă că nu au nicio datorie faţă de noi. O rezoluţie recentă a pus subiectul pe tapet la nivel european, iar Comisia Europeană va putea negocia în numele nostru cu Rusia.
Tezaurul de la Moscova a devenit un subiect important pentru Europa
Finalul războiului din Ucraina ar putea aduce încă o veste bună pentru România: Tezaurul de la Moscova este acum un subiect de interes pentru Comisia Europeană.
După încheierea războiul, vor exista condiţii pentru discuţii pe această temă între Rusia şi autorităţile de la Bruxelles. Astfel, cu ajutorul Comisiei Europene, repatrierea tezaurului va deveni realitate, mai devreme sau mai târziu.
Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să returneze în întregime tezaurul României, pe care l-a confiscat ilegal în timpul Primului Război Mondial. Acest tezaur cuprinde peste 91 de tone de aur, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și alte bunuri de patrimoniu.
Prin adoptarea acestei rezoluții în Parlamentul European, cu o majoritate covârșitoare, problema tezaurului nu mai este doar un subiect bilateral între România și Federația Rusă. El devine un subiect european și o responsabilitate a Comisiei Europene, au explicat europarlamentarii români.
Comisia Europeană a promis ţării noastre întreg sprijinul pe acest subiect. Tezaurul de la Moscova s-ar putea întoarce în România. Rezoluţia recent adoptată permite Comisiei să negociere repatrierea acestuia, în numele ţării noastre.
Până când Putin nu va fi înlocuit, nu vom avea sorţi de izbândă
Totuşi, nu trebuie să ne gândim că asta se poate întâmplă cât timp Vladimir Putin este încă la putere.
„Nu ne facem iluzii că vom recupera tezaurul în timpul regimului Putin. Dar Rusia nu înseamnă doar Putin. Deocamdată, da, Putin cu Medvedev și cu acoliții lor conduc această Rusie agresivă vizavi de Ucraina, vizavi de Uniunea Europeană, dar vor veni momente în care va trebui discutat și diplomatic. (…)
Cred că e important pentru noi românii, să înțelegem că Uniunea Europeană înseamnă și un astfel de cadru, să ne exprimăm nevoile noastre ca nație, pentru că, fiind partea Uniunii Europene, celelalte țări trebuie să fie deschise și la subiectele care sunt specifice ale noastre și să și le însușească”, afirmă Dacian Cioloș, europarlamentar.
Totuşi, finalul războiului va crea premisele pentru noi discuţii privind Tezaurului de la Moscova, precizează Eugen Tomac. Europarlamentarul este cel care a iniţiat rezoluţia adoptată recent.
Ruşii vor dori atunci eliminarea sancţiunilor, iar restituirea Tezaurului ar putea fi una dintre condiţiile impuse de UE.
„După ce se va încheia acest război (…), se vor crea premisele pentru reluarea discuțiilor.
Rusia va veni la Bruxelles să ceară eliminarea sancțiunilor, și atunci este un moment extrem de prielnic pentru ca guvernul român să ceară Comisiei să condiționeze Federația Rusă de restituirea tezaurului nostru”, a precizat Eugen Tomac pentru ProTV.
Ce valoare are Tezaurul care a fost însuşit de ruşi? În mod sigur, mai mare decât cea estimată
Europarlamentarul Eugen Tomac mai explică faptul că România a reușit să recupereze o mică parte din Tezaurul de la Moscova. Au fost restituite unele elemente ale tezaurului cultural, precum arhive, bunuri de patrimoniu, tablouri și icoane vechi.
Cu toate acestea, Tezaurul integral al României, inclusiv rezervele Băncii Naționale de la acea vreme, nu au fost niciodată restituite de către ruşi, spune el.
Iar valoarea reală pe care o are Tezaurul de la Moscova este greu de estimat. Peste 90% din aurul care a ajuns la Moscova este, de fapt, format din monede. Iar preţul lor este mult mai mare decât strict cantitatea de aur pe care o reprezintă.
„Aici discutăm despre un tezaur care are o valoare greu de estimat în momentul de față, pentru că nu au fost duse lingouri de aur.
Discutăm despre monede care se aflau în rezerva Băncii Naționale, și despre faptul că, în proporție de peste 90%, cantitatea acestuia era formată din aceste monede.
Deci prețul lor este mult mai mare, raportat la strict cantitatea de de 91,5 tone de aur. De aceea va fi nevoie de negocieri destul de serioase în perspectivă cu Moscova și pentru noi”, a mai spus Eugen Tomac.