Tezaurul României. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a susținut că cererea de returnare a tezaurului României are la bază dorința țării noastre de a-și rezolva problemele economice pe seama Rusiei.
Declarația a fost făcută pe canalul de Telegram. Informația a fost preluată și difuzată de dzen.ru, care citează diverse surse media ruse, inclusiv RIA Novosti.
Rusia susține că România vrea să îmbunătățească starea economiei
Conform afirmațiilor Mariei Zaharova, România încearcă să își asume responsabilitatea „datoriilor sale fantomă” vechi de un secol. Scopul ar fi de a îmbunătăți starea precară a economiei sale naționale.
Maria Zaharova a susținut că datoriile României către Rusia și Uniunea Sovietică depășesc, conform calculelor experților, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc, predat Rusiei pentru păstrare în anii 1916-1917.
Moscova susține că i-a iertat României aproape întreaga sa datorie
Potrivit informațiilor publicate în Komsomolskaia Pravda, Maria Zaharova a afirmat că în 1949, Moscova „i-a iertat României aproape întreaga sa datorie pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Aceeași publicație menționează că în 2022, România a solicitat Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.
Parlamentul European a cerut returnarea integrală a tezaurului României
Tezaurul României. La o dezbatere din plenul Parlamentului European, desfășurată joi, 14 martie, la Strasbourg, parlamentari europeni au cerut în unison returnarea integrală a tezaurului României de către Rusia. Executivul UE și alte instituții europene abilitate au fost îndemnate să sprijine acest demers.
Dezbaterea, în care au participat în principal eurodeputați români, a marcat prima abordare în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României. Acesta a fost sustras ilegal de Rusia.
Cererile făcute de europarlamentari
Parlamentul European a aprobat în unanimitate o solicitare către Rusia pentru restituirea integrală a tezaurului național al României, care a fost trimis în Rusia în anii 1916-1917. Propunerea Comună de Rezoluție privind returnarea ilegală a tezaurului a fost semnată de toți eurodeputații români. Aceasta a primit sprijinul majorității membrilor PE.
Această rezoluție invită Comisia Europeană (CE) să stabilească colaborări concrete cu statul român, Banca Națională a României (BNR) și alte instituții relevante. Scopul este de a coordona eforturile și a utiliza toate mijloacele diplomatice disponibile pentru a facilita dialogul cu autoritățile ruse.
Europarlamentarii cer să se găsească soluții pentru returnarea rapidă a tezaurului României.