Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a grupului The Economist, a revizuit uşor în urcare estimarea privind cursul de schimb la finele acestui an, de la 3,97 la 4,14 lei/euro, şi anticipează o rată de schimb de 4,17 lei/euro la sfârşitul lui 2011, reiese din cel mai recent raport al analiştilor instituţiei.
Analiştii EIU anticipează un curs mediu de 4,2 lei/euro în acest an şi de 4,18 lei/euro în 2011. Prognoza din luna noimebrie indica un curs mediu de 4,27 lei/euro pentru acest an şi o cotaţie de 4,12 lei/euro în 2011.
EIU a revizuit uşor şi estimările privind rata anuală a inflaţiei, de la 3,8% la 3,9% pentru finele lui 2010, şi de la 3,3% la 3% în 2011. Analiştii instituţiei atrag atenţia că principale riscuri pentru estimările privind inflaţia sunt legate de cursul valutar şi de posibilitatea majorării accizelor şi a TVA în 2010.
Inflaţie de 4,4% în 2010 şi 3,4% în 2011
„Rata medie anuală a inflaţiei va continua să scadă, la circa 4,4% în 2010 şi 3,4% în 2011. Deprecierea leului a furnizat un imbold pentru inflaţie la începutul anului 2009, dar preţurile scăzute ale petrolului pe plan mondial (comparativ cu 2007 şi 2008), precum şi reducerea cererii de pe pieţele internaţionale şi cea locală au exercitat presiuni în sensul scăderii asupra preţurilor pe parcursul anului”, se arată în raportul din luna ianuarie al EIU, transmis agenţiei MEDIAFAX.
Analiştii EIU consideră că inflaţia ar trebui să se reducă la 3,7% la finele anului 2010 şi la circa 3% în 2011, având în vedere înăsprirea politicilor fiscale şi de venituri şi faptul că majorările salariale sunt limitate.
BNR poate să ţină cursul stabil
EIU notează că leul a scăzut la un minim istoric de 4,3 lei pe euro în luna februarie 2009, în pofida intervenţiilor BNR, dar s-a apreciat după ce România a anunţat un acord de finanţare cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă de aproape 20 miliarde de euro.
„BNR a anunţat că intervenţiile de pe piaţa valutară vor fi «prudente», ceea ce ar putea avea drept consecinţă o majorare a volatilităţii, dar sfârşitul crizei politice şi reluarea finanţării de la FMI ar trebui să dea posibilitatea băncii centrale să păstreze stabilitatea cu ajutorul rezervelor valutare”, se arată în raportul EIU.
Totodată, analiştii EIU consideră că o corecţie a leului, văzut o perioadă lungă de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, având în vedere temerile privind competitivitatea externă.
„Totuşi, bazându-ne pe estimările privind rata de echilibru, este posibil ca leul să fie în continuare supraevaluat în mod semnificativ. Posibilele probleme de competitivitate a României sunt legate de faptul că alte valute din regiune s-au depreciat substanţial în 2009”, au reiterat analiştii instituţiei.
Creştere economică de 1%
În ceea ce priveşte creşterea economică, EIU a menţinut estimarea privind avansul PIB în 2010 la 1%. EIU anticipează că economia României va creşte cu 3,5% pentru anul viitor.
„Există încă un risc ca recesiunea să fie mai adăncă şi mai prelungită decât în scenariul nostru de bază, mai ales dacă sunt solicitate măsuri de austeritate suplimentare în 2010 – 2011 pentru ca deficitele bugetare să respecte ţintele Uniunii Europene”, se mai spune în raport.
SURSA:Mediafax