The Financial Times a făcut o analiză cutremurătoare despre cea mai mare surpriză a alegerilor parlamentare din 2020. Jurnaliștii au scris pe larg despre AUR, un partid de extremă drapta, ivit aparent de nicăieri.
Jurnaliștii de la The Financial Times au spus tot despre lovitură nesperată dată de AUR în alegerile parlamentare din 6 decembrie. Ei au explicat în ce context a apărut această formațiune dar mai ales care a fost măsura luată de autorități care le-a pecetluit celor de la AUR viitorul.
„Alegerile generale din România de pe 6 decembrie ar fi trebuit să fie cel mai anost scrutin din ultimele decenii. În schimb, un partid de extrema dreaptă, ivit aparent de nicăieri, a obținut 9% din voturi, scrie FT.com.
Ziarul britanic Financial Times se oprește asupra surprizei provocate de intrarea în parlament a unui partid de extremă-dreaptă, partid care, în opinia acestui ziar, ar fi “un ghimpe în ochii viitorului guvern”. Jurnaliștii îl citează pe co-fondatorul partidului AUR, Claudiu Târziu, care ar fi spus că, în România, “a început o revoluție conservatoare”. În același articol, o analistă crede că, “prezența la alegerile de la începutul lunii decembrie, cea mai scăzută din istorie, demonstrează că, pentru populație, partidele au încetat să mai fie reprezentative”.
România a fost mulți ani o excepție
România a constituit vreme de ani o excepție în Europa Centrală și de Est fiindcă nu avea un partid de extrema dreaptă proeminent, deși unele dintre partidele ei consacrate au mai flirtat cu iliberalismul. Acum, partidul populist AUR va intra în ambele camere ale parlamentului.
Sursa citată notează că un moment important al campaniei a fost acela în care guvernul a interzis o întrunire publică în onoarea sfântului Andrei, unul dintre cei mai importanți sfinți ai României, din cauza pandemiei. În plus, AUR a exploatat totodată și inegalitatea economică, mai cu seamă în felul în care este ea percepută de diaspora românească din Europa de Vest. Partidul a organizat proteste împotriva efectelor economice ale măsurilor anti-pandemie. Liderii AUR au făcut campanie împotriva închiderii piețelor pentru micii fermieri locali, în timp ce marilor lanțuri de supermarketuri cu patroni străini li se permitea să funcționeze în continuare.