Întrucât lumea încearcă să se recupereze după șocul economic masiv dat de COVID-19, gestionarea greșită a lansării globale a vaccinurilor a slăbit încrederea în sistemul internațional apărut după Al Doilea Război Mondial.
Încrederea în sistemul internaţional, în scădere
Combinate cu amintirile crizei financiare globale din 2008, eșecurile de azi consolidează suspiciunile în unele țări că ordinea internațională nu va mai fi la fel. Și fără un alt sistem multilateral care să îl înlocuiască pe cel actual, alternativa este un scenariu de fragmentare globală și de tensiuni economice, sociale și politice, subliniază The Guardian.
Publicația amintește că, deși Regatul Unit a fost înaintea majorității celorlalte țări în privința vaccinării lupta de a menține infectările asociate cu noua variantă B.1.617.2 din India reprezintă un semnal că nimeni nu este în siguranță pînă cînd nu lumea nu va fi vaccinată.
Fostul prim-ministru Gordon Brown a remarcat că, deși „aproape jumătate dintre cetățenii SUA și din Marea Britanie au primit acum cel puțin o doză”, această cifră scade la 11% India. În Africa subsahariană, abia 1% din populație a primit o singură doză.
Doar „10 țări bogate dețin aproape 80% din toate vaccinurile Covid-19
ONU sublinia în martie că doar „10 țări bogate dețin aproape 80% din toate vaccinurile Covid-19”. Asta le-a permis să înceapă să vaccineze chiar și copii de până la 12 ani, în timp ce miliarde de oameni din țări în curs de dezvoltare rămân total neprotejați.
FMI estimează că țările cu stocuri mari de vaccinuri ar putea dona doze de miliarde de dolari, fără a le submina prioritățile interne de vaccinare.
Mai mult, remarcă publicația, o serie de economii avansate au acumulat excedente masive de vaccinuri, pe măsură ce planifică o rundă de imunizare în toamnă.
Și finanțarea insuficientă pentru Covax subliniază în continuare ezitarea statelor bogate în a ajuta restul lumii. Acesta nu este doar un eșec moral și etic, ci și unul practic. Potrivit FMI, o finanțare suplimentară de 50 de miliarde de dolari pentru eforturile globale de vaccinare ar produce beneficii economice de 9 miliarde de dolari.
Cu cât lansarea globală a vaccinurilor se împotmolește mai mult, cu atât mai mari vor fi daunele pe termen lung asupra unui sistem internațional deja sub presiune.
Conceput în urmă cu aproape 80 de ani, acest sistem se concentrează pe economii avansate care au furnizat istoric „bunuri publice”- cheie, precum o monedă de rezervă internațională stabilă (dolarul SUA) și finanțare semnificativă pentru instituțiile multilaterale.
În timp ce sistemul internațional de după război acordă economiilor avansate o influență disproporționată în afacerile globale, credibilitatea și funcționarea sa de bază depind de modul în care administratorii săi se comportă responsabil. Criza financiară din 2008 a sugerat că nu au făcut acest lucru. Iar încrederea excesivă a lumii bogate de un mix de politici, care depinde prea mult de politica monetară a adus prejudicii credibilității sale.
Țările care au vaccinat masiv vor avea o mentalitate a buncărului
Prin urmare, cu cât vaccinarea se prelungește mai mult în state în curs de dezvoltare, cu atât țările care au vaccinat masiv se vor simți obligate să adopte o mentalitate a buncărului.
Pe măsură ce sistemul internațional se fragmentează, cu atât va deveni mai puțin stabil, reducând perspectivele pentru creșterea globală sincronizată, necesară creșerii performanței fiecărei țări. Mai mult, pe măsură ce încrederea în sistem continuă să se erodeze, economiile avansate se vor confrunta cu provocări suplimentare de securitate națională.
Încrederea este o marfă prețioasă: e greu de stabilit, se erodează ușor și e foarte dificil de recâștigat. Deși departe de a fi perfectă, ordinea internațională actuală este mai bună decât oricare dintre alternative și este eminamente reformabilă. Economiile avansate nu trebuie să o pună în pericol târându-și picioarele în efortul global de vaccinare.