În martie 2020, scriam că viața revine la normalitate în China, dar că alte țări se vor confrunta cu o așteptare mai lungă. Nu mi-am imaginat că această așteptare mai lungă se va prelungi până în vara anului 2021, scrie Daniel Falush, profesor la Institut Pasteur of Shanghai, într-un editorial din The Guardian.
China a revenit deja la normalitte
Între timp, China a revenit la normalitate și a menținut o stare ca înainte de pandemie, devenind un fel de univers paralel. PIB-ul său în primul trimestru al acestui an a crescut cu 18,3%. În UE, a scăzut cu 0,6%. Acest succes al Chinei se datorează eficacității măsurilor de testare, urmărire și izolare.
Au existat numeroase focare de Covid-19 încă din primăvara lui 2020, variind ca mărime. Dar toate s-au încheiat rapid, cu perturbări modeste. Cheia acestui succes a fost rapiditatea și rigoarea măsurilor luate pentru a reduce transmiterea virusului în comunitate.
Exemplu de rigoare epidemiologică
Un bun exemplu de rigoare epidemiologică este dat de focarul actual din Shenzhen. Guvernul intenționează să obțină două teste negative de la fiecare persoană din întreaga populație de aproximativ 240.000 din regiunea locală Yantian, înainte de a declara criza încheiată.
În cele din urmă, Occidentul va avea și el propria redeschidere. Solitudinea Chinei va ajunge la sfârșit? Suprimarea Covid de către China a fost făcută și cu frontierele închise, din martie 2020. Numărul zborurilor internaționale a fost redus drastic, pe măsură ce epidemiologii chinezi au dobândit mai multă experiență cu privire la modul în care virusul este transmis ocazional.
Oamenii au făcut sacrificii mari
Majoritatea oamenilor din China ar fi fericiți în acest univers paralel încă cinci ani de-acum înainte.
Oamenii simt că au făcut sacrificii mari în 2020 pentru a învinge virusul și nu văd niciun motiv pentru care s-ar expune din nou riscurilor. Dar actuala politică de frontieră a Chinei are un efect pe termen lung asupra întregii economii globale. Studenții și-au amânat studiile, amenințând finanțele universităților din întreaga lume. Întreprinderile mici internaționale s-au închis, iar Belt and Road Initiative, concepută pentru a lărgi impactul global al Chinei, a fost încetinită. Milioane de turiști chinezi nu mai vizitează acum decât China.
Deși niciunul dintre aceste motive nu pare urgent, există un termen-limită de redeschidere, care va avea loc la timp pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din februarie 2022. Problema e că deschiderea granițelor este greu de conciliat cu așteptările poporului chinez privind zero cazuri covid.
China trebuie să vaccineze populația
Pentru a-și deschide granițele, China va trebui mai întâi să își vaccineze populația. Campania de vaccinare a vizat inițial lucrătorii esențiali și pe cei cu șanse mari de a fi expuși sau de a transmite virusul.
Când campania s-a extins, în martie, cei mai mulți au preferat să aștepte și să vadă, mai ales că șansa de a te infecta în timp ce rămâi pe continent este minusculă. La acea vreme, cel mai mare expert din China a dezvăluit că procentul celor vaccinați era de 3,56%, care va crește la 40% până la sfârșitul lunii iunie.
Locuitorii din multe provincii primesc cupoane de cumpărături când sunt vaccinați, iar 20 de milioane de doze sunt administrate în fiecare zi. Așa că guvernul va avea probleme în atingerea obiectivelor sale privind rata de vaccinare.
Partea mai dificilă este că, și când populația va fi complet vaccinată, există posibilitatea unor lanțuri substanțiale de transmitere a Covid. Guvernul va trebui să convingă oamenii că trebuie și pot trăi cu Covid. Oficialii chinezi analizează cu un interes aparte modul în care funcționează imunitatea de turmă în țările care au vaccinat masiv, cu diferite combinații de vaccinuri, cum sunt Israel și Seychelles.