Guvernul Boris Johnson a decis să amâne relaxarea restricțiilor din țară cu patru săptămâni, deși Marea Britanie se află între primele 10 țări cu cel mai mare procent de doze de vaccin administrate, notează ziarul britanic.

Avertisment teribil al specialiştilor

Asta i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce este nevoie de restricții prelungite dacă vaccinarea a fost atât de reușită. Cum arată un nivel sigur de vaccinare?

Până în prezent, 46,8% din populație este complet vaccinată în Marea Britanie și 64,2% au primit prima doză. Vaccinurile aprobate în Marea Britanie utilizează proteina spike a virusului pentru a ne educa sistemul imunitar, astfel încât poate produce anticorpi și celule T care recunosc proteina spike și controlează infecția.

La persoanele infectate anterior, prima doză de vaccin acționează ca un rapel, ajutându-i să păstreze imunitatea antivirală pentru mai mult timp. Durata memoriei imunologice diferă pentru diferiți viruși. A doua doză de vaccin acționează pentru a crește puterea și durata imunității după prima doză.

Se spune că imunitatea poate scădea de la câteva luni până la un an după infecția cu coronavirus, dar calendarul nu a fost încă stabilit. Acum se spune că ar fi bine să facem o nouă vaccinare la opt săptămâni după prima, pentru a ne feri de un al treilea val al pandemiei.

Vaccinurile nu pot face minuni

Dar vaccinurile nu pot face minuni. Nu fac nimic pentru a ne împiedica să prindem un virus dacă cineva strănută lângă noi. De aceea, restricțiile joacă încă un rol crucial. Vaccinurile contribuie la reducerea oportunităților de a prinde virusul și a intensității consecințelor unei infecții, reducând în același timp transmiterea.

See estimează că, pînă acum, aceste restricții au salvat 12.000 de vieți doar în Anglia și au împiedicat peste 30.000 de spitalizări. Majoritatea persoanelor vaccinate vor prezenta simptome ușoare sau niciuna când sunt infectate. Dar simptomele pot depinde și de varianta virusului.

Există încă șanse ca persoanele vaccinate să transmită virusul, în special la evenimente cu mulți oameni și cu variante extrem de transmisibile, cum ar fi varianta Delta, predominantă acum în Marea Britanie.

Pe măsură ce apar noi variante, efectul actualelor vaccinurilor poate fi redus și vor trebui actualizate. Cum arată un nivel sigur de vaccinare, pentru a-i proteja pe cei care nu s-au vaccinat și a obține imunitatea de turmă?

Depinde de virus, iar acest coronavirus are câțiva ași în mânecă. La începutul pandemiei, experții estimau că aproximativ 70% din populație trebuie vaccinată pentru ca toată lumea să fie în siguranță. Dar varianta Delta este mai transmisibilă decât virusul original, iar noua estimare privind siguranța este mai aproape de 85%.

Dacă nu vor fi luate măsuri de precauție personale pentru a opri răspândirea, vor apărea noi variante ale virusului, iar vaccinurile s-ar putea să nu le facă față.