Nici Regatul Unit nu se simte prea bine. Concluzia ar putea fi că SUA și Marea Britanie sunt două națiuni care ar trebui clasificate drept țări sărace, cu câțiva oameni foarte bogați.
Acesta este textul integral:
Cum numiți o țară în care aproape unu din zece adulți are datorii la serviciile medicale, iar o mână ruptă vă poate băga în faliment? Sau cum se poate numi o țară în care un oraș mare, cu peste 160.000 de locuitori, nu a mai avut apă potabilă de câteva săptămâni?
Dar o țară în care speranța de viață a scăzut pentru al doilea an consecutiv, iar oamenii săraci își vând plasma pentru a o scoate la capăt cu cheltuielile zilnice? Și cum ați numi o țară în care rata mortalității materne în rândul femeilor de culoare este aproape de două ori mai mare decât cea a femeilor din Siria?
Ați putea să o numiți una dintre cele mai bogate țări din lume.
SUA este a doua cea mai bogată țară din lume (depășită recent de China) dacă te uiți la bilanțurile contabile. Este cea mai mare economie din lume când te uiți la PIB. Și îi găzduiește pe unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.
Prin toate aceste măsuri care țin de progres, SUA se descurcă de minue. Lucrurile nu sunt la fel de roz când vine vorba de alte măsuri.
ONU a retrogradat recent SUA, pe locul 41, în scădere de la locul 32, într-un clasament global bazat pe obiectivele sale de dezvoltare durabilă. Ca tot ceea ce este legat de ONU, și acest indice este într-o limbă păsărească, foarte complicat. În esență se concentrează mai degrabă pe calitatea vieții oamenilor obișnuiți, decât pe construirea bogăției. Iar din acest punct de vedere, SUA se află în urma Cubei și chiar deasupra Bulgariei.
SUA „devine o „țară în curs de dezvoltare”, a declarat săptămâna trecută un economist al MIT, pe baza acestui indice.
Dacă citești asta de pe cealaltă parte a Atlanticului, nici aici lucrurile nu stau mai bine. O analiză publicată de Financial Times a constatat că „în tendințele actuale, o gospodărie medie din Slovenia se va descurca mai bine decât omoloaga sa britanică până în 2024, iar o familie medie din Polonia se va descurca și mai bine, înainte de sfârșitul deceniului”. În esență, a concluzionat analiza FT, inegalitatea veniturilor în SUA și din Marea Britanie este atât de mare, încât cele două națiuni ar trebui clasificate drept țări sărace, cu câțiva oameni foarte bogați. Mulți dintre aceștia par să fie cei din guvern.