România, cu un salariu mediu lunar de 350 de euro, este printre cele mai afectate ţări, cu o scădere a populaţiei de 12% într-un deceniu. La celălalt capăt al continentului, Letonia şi-a pierdut 13% din populaţie, în cea mai mare parte prin emigrare. Ambele ţări au fost nevoite să impună măsuri severe de austeritate.
Populaţia în ţările mai bogate, prin comparaţie, precum Cehia şi Polonia, a rămas constantă, datorită întoarcerii emigranţilor, dar şi venirii imigranţilor din state aflate într-o situaţie mai dificilă. Către sud însă, în Balcani, şi către nord, în statele baltice, situaţia este sumbră. Potrivit recensământurilor făcute pe întregul continent în 2011, Lituania şi-a pierdut 12% din populaţie în 10 ani, Bulgaria 7%, iar Serbia, care se află încă în afara UE, 5%. Ungaria avea 10,4 milioane de locuitori înainte de căderea comunismului, în 1989, iar anul trecut populaţia era sub 10 milioane anul trecut, potrivit cotidianului britanic.
Până în 2060, România, Letonia şi Polonia vor avea cea mai mare pondere de populaţie vârstnică comparativ cu cea activă din UE. Din cei 19 milioane de locuitori ai României, mai puţin de cinci milioane plătesc impozite, restul fiind pensionari, copii, fermieri de subzistenţă sau persoane care lucrează ilegal. Costurile pentru cei peste cinci milioane de pensionari au reprezentat 9% din PIB-ul României în 2010, scrie The Independent.
Un procent ridicat de populaţie care lucrează în străinătate are şi beneficii. Diaspora imensă a României a trimis 2,6 miliarde de euro în ţară în 2011, adică aproximativ 2% din PIB, cu mult sub sumele trimise în anii de boom economic, însă un ajutor binevenit pentru comunităţile sărace. Locurile de muncă în străinătate îi ajută, de asemenea, pe lucrători să obţină competenţe, mulţi dintre aceştia întorcându-se acasă datorită familiilor, potrivit lui Roderick Parkes de la Institutul german de Afaceri Internaţionale şi de Securitate.
Sursa: Agerpres
The Independent: Populația statelor din est scade alarmant
2 aprilie 2012, 10:27
Ultima modificare în 2 aprilie 2012, 13:27
La peste 20 de ani de la căderea comunismului, inegalităţile de avere dintre estul şi vestul Europei persistă, iar populaţiile ţărilor de la Marea Neagră până la Marea Baltică scad într-un ritm alarmant. Deşi aderarea la Uniunea Europeană a adus prosperitate multora, aceasta a facilitat, în acelaşi timp, emigrarea, atrăgându-i pe tineri dinspre est şi lăsând în urmă o populaţie mai îmbătrânită şi mai săracă, scrie cotidianul britanic The Independent.
Etichete: independent,
populatie,
scadere demografica
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook