S-a lansat cursa pentru președinție în Statele Unite și Joe Biden, candidatul democrat, poate conta pe sprijinul unui grup de… republicani.
Pe Twitter, terenul de joc preferat al lui Donald Trump, un grup de Republicani se unește pentru a-l discredita pe președintele Statelor Unite. „Misiunea noastră: să-l învingem pe președintele Trump și trumpismul la urne”, asta este deviza mișcării „The Lincoln Project”.
Podcast-uri, video-uri, tweet-uri… în câteva ore, disidenții republicani sunt în stare să elaboreze conținuturi care să demonstreze “incompetența” președintelui. Această campanie de publicitate anti-Trump arată în scurte video-uri “erorile” comise de președinte pentru a-i convinge pe alegători de “eșecurile sale”. Videoul cel mai vizionat, „Mourning în America” (Doliu în America), contabilizează 2,8 milioane de vizionari.
Ce este „Lincoln Project”?
Comitetul de acțiune politică își trage numele de la președintele american Abraham Lincoln care a reușit să reintegreze statele secesioniste în războiul civil. În decembrie 2019 fondatorii, toți membri ai Partidului Republican, anunță crearea unui vast proiect al cărui scop este: învingerea lui Trump la viitoarele alegeri.
Pentru asta, disidența republicană decide să se ralieze campaniei prezidențiale democrate. “Fenomenele bipartizane sunt rare în America, divizarea între Republicani și Democrați este puternică de obicei”, afirmă Régis Dandoy, politolog la ULB, specialist al sistemului electoral. În aprilie, mișcarea cere să se voteze pentru candidatul democrat, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, ceea ce pare surprinzător. “Trebuie totuși re-contextualizat scopul Lincoln Project care nu este acela ca Joe Biden să fie ales, ci să nu fie ales Donald Trump”, adaugă Régis Dandoy, potrivit La Libre.
Republicanii anti-Trump
În ciuda apartenenței lor la același partid, membrii Lincoln Project se detașează de politică lui Trump pe care o consideră un “pericol pentru Constituție și Republica”. Ei se văd că niște conservatori mai “moderați”.
Lincoln Project este desigur compus numai din membri ai Partidului Republican, dar nu numără în rândurile sale nicio personalitate politică de prim plan. “Sunt mai mult tehnicieni decât înalte cadre ale partidului”, explică Régis Dandoy. Membrii grupului sunt experți în politică, în comunicare și în strategie de campanie. Conservatorii se declară dezamăgiți de guvernarea președintelui.
În fruntea mișcării se află avocatul newyorkez George Conway, care nu este altul decât soțul unei consiliere a lui Donald Trump, Kellyanne Conway. Conducătorul mișcării a fost deja țintă atacurilor președintelui pe Twitter: “Nu știu ce i-a făcut Kellyanne ratatului și nebunului ei soț, Luna plină, dar trebuie să fi fost foarte urat”, a scris locatarul de la Casă Albă făcând referire la originile filipineze ale acestuia.
Strategia bună pentru a-l dărâma pe Trump?
Ultimele sondaje nu sunt încurajatoare pentru Trump. Potrivit lui Régis Dandoy, aceste rezultate sunt consecința proastei gestionări a crizei de coronavirus în Statele Unite și nu a „Lincoln Project”. Până astăzi, impactul video-urilor este destul de marginal, în ciuda “calității lor bune”. Strategia i-ar atinge mai mult pe alegători decât pe liderii Partidului Republican. “Ar fi nevoie de susținerea unei figuri de prim plan pentru ca această mișcare să nu rămână un detaliu în campania electorală”, estimează politologul.
Dacă Trump ne pare să pornească câștigător în cursa pentru Casa Albă, Régis Dandoy amintește că sondajele nu îi erau favorabile nici în 2016. Așteptând, vizibilitatea mișcării ia amploare și campania anti-Trump pe rețelele de socializare atrage alegători. Lincoln Project are 1,2 milioane de abonați pe Twitter și cea mai bună publicitate provine de la Trump însuși. Președintele american se inflamează regulat față de postările grupului, dându-le astfel și mai multă importanță.