Miercuri seara, vicepreședintele Mike Pence și senatoarea Kamala Harris s-au ciocnit pe tema modului în care Administrația Trump înțelege să gestioneze pandemia coronavirusului, Pence apărând acțiunile Casei Albe fără să pomenească niște eșecuri fundamentale.
Iar Harris i-a acuzat pe el și pe președintele Trump că au adoptat o catastrofală politică în privința sectorului public de tratament medical.
Kamala Harris, o democrată din California care este partenera în cursa electorală a lui Joseph R. Biden, a denunțat la nivel general politicile Administrației Trump, de la economie și schimbarea climei până la reglementarea sistemului de sănătate și a impozitării.
În timp ce Kamala Harris îl ataca pe Trump, vicepreședintele a căutat să apere performanțele președintelui SUA în privința pandemiei și a altor probleme, apelând la niște termeni convenționali și inofensivi și deseori ocolind în mod clar evidența faptelor.
Vicepreședintele a făcut afirmații înșelătoare sau chiar false despre politicile Casei Albe în privința multor probleme care îl descalifică pe Trump în cursa prezidențială. Pence a pretins că președintele ar avea un plan menit să protejeze populația în fața problemelor medicale care se ivesc, deși el nu are așa ceva, a salutat ‘Victoria (cu majusculă) în privința redresării’ economiei în pofida ultimelor cifre prezentate de guvern și a pretins de mai multe ori că Trump ‘va respecta (întotdeauna) știința’ în privința schimbării climei deși el și-a petrecut mandatul tot respingând consensul științific în privința avertismentelor legate de încălzirea globală și desființând reglementările pe tema mediului.
După comportamentul belicos al lui Trump față de Biden, manifestat săptămâna trecută, în general, discuțiile dintre Harris și Pence, care au avut loc în Salt Lake City, s-au remarcat, demonstrând cât de mult se deosebesc de dezbaterea amintită.
În general, a fost dezbatere ‘cu mănuși’ mai asemănătoare cu obișnuitele dezbateri politice din cursul anului, deși ea a avut loc într-un moment de criză la nivel național, arată un editorial The New York Times.
Și totuși, Pence a încercat de mai multe ori să o întrerupă pe dna Harris – de obicei, fără succes – și a acoperit-o uneori pe moderatoarea Susan Page, de la USA Today.
În timpul dezbaterii, Kamala Harris a urmărit două obiective: să îi asigure pe alegători că ea și Biden nu sunt atât de liberali precum pretind republicanii, dezaprobând chiar și niște politici, pe care ea le susținuse în timpul alegerilor primare ale democraților, și să lanseze atacuri în serie la adresa Administrației Trump.
Printr-o prestație fermă și atent stăpânită, menită mai mult să conteste platforma (electorală) republicană decât să schimbe în vreun fel dezbaterea, Kamala Harris a părut să ocolească orice pas greșit care le-ar fi oferit lui Pence și șefului său ocazia de a distrage atenția alegătorilor de la problemele din sistemul de sănătate care au dominat campania.
Asupra niciunui subiect Kamala Harris nu s-a arătat mai combativă în a-l contrazice pe Pence ca în cazul coronavirusului. Ea a deschis dezbaterea afirmând că riposta Casei Albe în fața bolii a reprezentat “cel mai mare eșec înregistrat de vreo administrație prezidențială din toată istoria țării noastre” și spunând că Pence și Trump “și-au pierdut dreptul de a mai fi realeși”.
Ea i-a acuzat pe Pence și pe președinte că au eludat costurile chiar din momentul când virusul a atacat pentru prima oară țara. “Știau și au ascuns asta. Președintele a spus că e o vrăjeală. I-au minimalizat gravitatea”.
Într-un stil care s-a remarcat pe tot parcursul dezbaterii, Pence a căutat să respingă criticile Kamalei Harris căutând și alegând niște aspecte ale ripostei administrației pe care să le poată pună într-o lumină oarecum favorabilă, printre acestea numărându-se interdicția impusă de Trump în privința deplasărilor în China, dar ocolind o problemă fundamentală și anume, faptul că boala a ucis sute de mii de americani și a zguduit economia țării.
El a spus că Trump a condus “cea mai mare mobilizare națională de după cel de-Al Doilea Război Mondial” și a încercat să minimalizeze diferențele dintre cele două platforme prezidențiale atunci când s-au pus în discuție probleme legate de coronavirus.
“Dacă te uiți la planul lui Biden, acesta seamănă extrem de mult cu ceea ce președintele Trump, eu și forța noastră de intervenție am făcut de fiecare dată”.
Kamala Harris a respins atacurile lui Pence printr-o retorică similară, arătând spre o tabelă de marcaj lugubră: “E clar, n-a mers”, a declarat Harris, referindu-se la strategia lui Trump și invocând ca probă cei “peste 200.000 de morți”.
Pence s-a luptat să pareze o serie de atacuri sau cel puțin să abată atenția de la pandemie. El a invocat scandalul de plagiat al lui Biden din urmă cu 33 de ani, a dat ca exemplu reacția Administrației Obama la mai puțin letala gripă porcină și chiar a sugerat că actualele critici ale Kamalei Harris la adresa modului în care Trump a gestionat criza COVID-19 echivalează cu un atac la adresa poporului american.
În ceea ce o privește, săptămânile întregi în care Kamala Harris s-a pregătit pentru această discuție și-au arătat roadele pe parcursul dezbaterii – atât prin prisma faptului că ea a lansat o serie de atacuri bine țintite, cât și ca urmare că ele fuseseră în mod clar exersate.
Pence și-a putut continua ofensiva la adresa Kamalei Harris întrebându-se dacă nu cumva Biden ar dori să aducă mai mulți judecători la Curtea Supremă –o idee foarte populară în rândurile Stângii, și a întrebat asta din cauză că însuși fostul vicepreședinte a refuzat în mod repetat să răspundă la această întrebare.
“Poporul american are dreptul la un răspuns clar “, a subliniat Pence.
Dar Kamala Harris, evident jenată de faptul că ar trebui să-și lămurească adversarul pe această temă, a refuzat să răspundă și, în cele din urmă, a răspuns schimbând subiectul pentru a sublinia că Trump nu a numit niciun judecător federal negru. “Nu a răspuns la întrebare“, a subliniat Pence.
Și totuși, într-o perioadă politică saturată de torentul zilnic al știrilor despre pandemie, marcată de recesiune și de ieșirile unui președinte mereu surprinzător, nu s-a putut constata clar dacă o seară de replici convenționale între doi contracandidați ar putea schimba într-adevăr cursa într-un mod semnificativ.
Până acum, atât Mike Pence, cât și Kamala Harris au preferat să stea pe marginea cursei în care sunt angajați doi dintre cei mai cunoscuți candidați la președinție ai epocii moderne.
Miercuri, Trump părea să continue pe această cale. Seara, el a transmis un mesaj video în care îi asigură pe alegători că se bucură de o redresare rapidă și în care oferă un fel de mărturie info-reclamă despre medicamentele care i-au fost prescrise.
Președintele a transmis în cursul nopții un val de mesaje prin Twitter, inclusiv unul în care a cerut ca trupele americane care au mai rămas în Afganistan să se întoarcă “acasă de Crăciun!”.
Într-un anume fel, popularitatea scăzută a celor doi contracandidați nu e surprinzătoare. De obicei, candidații pa vicepreședinție se bucură de un val de publicitate atunci când sunt selectați înainte de a-și asuma rolul de locțiitori ai celor doi principali nominalizați.
Dar rareori această dinamică a fost mai pronunțată ca în cazul de față, în care intră un candidat care cere zilnic să apară în lumina reflectoarelor și al cărui adversar cel mai apropiat este o situație de urgență legată de starea sănătății de pe glob.
Pe de altă parte însă, dezbaterea ar putea avea consecințe pe termen mai lung pentru un cuplu de candidați cu proprii aspirații prezidențiale. Tot mai mulți se așteaptă ca Pence să devină candidatul republican la prezidențialele din 2024, indiferent dacă Trump este sau nu reales, iar dacă Biden va fi ales, cel mai probabil ar fi ca dna Harris să îl moștenească în 2024 sau în 2028, asta depinzând de dorința lui de a candida (sau nu) pentru un al doilea mandat.
Foto: INQUAM / Octav Ganea