The Telegraph: Joe Biden are sânge pe mâini, iar președinția sa nu se va redresa

Joe Biden

Sursă: Dreamstime

Nick Allen a scris o opinie pentru The Telegraph cu privire la atitudinea liderului american, Joe Biden, în fața situației controversate din Kabul. Potrivit acestuia, treptat, se află cât de mare este vina lui Biden în privința retragerii din Afganistan.

Acum, mâinile lui Joe Biden nu sunt mânjite doar de sânge afgan, ci și de sânge american. Iar asta îi va păta președinția pentru totdeauna, arată The Telegraph. 

Dacă retragerea din Kabul n-ar fi fost decât o aiureală dezorganizată, reputația lui ar fi fost salvată încet-încet, în câțiva ani, pe măsură ce atenția ar fi fost din nou îndreptată asupra treburilor interne.

Dar numele celor 13 militari americani decedați în urma atentatului sinucigaș de joi va rămâne veșnic legat de numele celui care i-a trimis acolo. Aeroportul din Kabul va fi Saigonul lui Biden. Criza lui legată de ostaticii din Iran. Dosarul său Watergate. Iar vina este doar a lui și a nimănui altcuiva.

Aflăm treptat cât de mare este vina lui Biden în privința retragerii din Afganistan. Au fost unii care s-au opus închiderii bazei aeriene din Bagram, care ar fi putut fi folosită la evacuare. CIA îl avertizase că o cădere a armatei afgane în mâinile talibanilor este doar o chestiune de ore.

Generalul în retragere David Petraeus, care știe mult mai multe lucruri despre Afganistan comparativ cu Biden, ca de altfel mulți alții, i-a spus să lase în țară 2500 de soldați. Dar nu, președintele nu a  ascultat pe niciunul dintre ei.

Joe Biden, hotărât să retragă trupele

Din motive politice, Biden era hotărât să evacueze toată lumea înaintea zilei când se împlineau 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie.

Printr-o operațiune haotică și în pofida opoziției aliaților, el a părut să fie convins că are dreptate. După cum îmi spunea un consilier pe probleme de securitate, Biden a crezut că treaba trebuie să se facă ‘așa cum vrea el sau deloc’.

De aproape 50 de ani, el s-a înșelat în privința mai multor probleme legate de politica externă. Acum însă, avem de-a face cu un capitol mortal în lungul șir al eșecurilor sale.

Din întâmplare, Biden se afla în salonul de la Casa Albă cunoscut sub numele de Situation Room în momentul când a venit vestea legată de atac. La Washington, ora era în jur de 9:40.

Pe măsură ce această zi neagră atât din istoria SUA, cât și din istoria afgană trecea, americanii așteptau ca președintele să apară la televiziune și să îmbărbăteze națiunea.

Dar a trecut oră după oră, iar din partea Comandantului Suprem nu s-a auzit nicio vorbă. Nu așa îți demonstrezi conducerea atunci când intervine un moment de criză.

În cele din urmă, la aproape opt ore după atac, Biden și-a făcut apariția în salonul din Aripa de Est. Arăta dărâmat. Vocea îi era uscată, iar ochii, înlăcrimați. Făcea mari pauze în timp ce vorbea.

La un moment dat, un reporter de la Fox News l-a întrebat dacă se simte răspunzător de cele întâmplate.

Biden și-a lipit palmele, plecându-și ochii ca la o rugăciune. Părea să fi trecut un secol până când și-a ridicat din nou capul. În cele din urmă, a recunsocut că, da, era vinovat. Dar o clipă mai târziu, el a dat vina pe Donald Trump.

El a promis să-i vâneze pe teroriști și să-i facă să plătească, iar această promisiune va ajunge în presă pe prima pagină.

Dar indiferent dacă se va întâmpla acest lucru, evenimentele de joi i-au zguduit președinția până în adâncuri. Republicanii îi cer demisia, punerea sub acuzare sau demiterea în conformitate cu Amendamentul 25 pentru că s-a arătat incpabil să-și îndeplinească îndatoririle. În sondaje, el este în cădere liberă.

Președinția s-a zdruncinat neașteptat de rapid, după numai opt luni

„Trebuie Biden să demisioneze sau trebuie demis din cauza modului în care a gestionat criza din Afganistan? Da.”, a declarat Nikki Haley, fost ambasador republican la Națiunile Unite. „Dar asta ne-ar lăsa cu Kamala Harris, ceea ce ar fi de zece ori mai rău. Doamne ajută!”.

Elise Stefanik, o marcantă republicană din Congres, a spus că Biden are „sânge pe mâini”. Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat, a afirmat că teroriștii au fost încurajați din cauză că „politicienii noștri s-au arătat tot mai plictisiți să se lupte cu ei”.

Ceea ce i-a șocat pe mulți, inclusiv pe democrați, a fost că partea cea mai dezastroasă a felului în care Biden a coordonat retragerea a constat în faptul că informațiile serviciilor SUA au fost transmise și talibanilor.

S-a aflat astfel că America s-a bazat pe talibani, așteptând ca ei să ajute la prevenirrea atacurilor teroriste de pe aeroport și să semnaleze apropierea eventualilor atentatori.

„Nu le putem încredința talibanilor securitatea americanilor”, a declarat senatorul Bob Menendez, președintele democrat al Comisiei pentru relații externe din Senat.

Pentru Biden, repercusiunile politice ale atrocităților din Kabul vor fi dezastruoase.

Ipoteza ca el să poată guverna cu un oarecare sprijin și din partea republicanilor nu mai este acum de actualitate. Câțiva membri din propriul partid au ajuns să vadă în el un punct slab. Iar restul lumii se întreabă ce gafe îngrozitoare vor mai urma.