Deși vaccinul anti-covid a apărut în urmă cu aproape un an de zile, pandemia de coronavirus pare că se ține în lanț, iar jocul arată fără sfârșit. Îngrijorările sunt din ce în ce mai mari, la nivel înalt, arată un editorial.
Vaccinul ar fi trebuit să ne permită revenirea la normalitate, dar se pare că există unii arbitrii care nu vor mai fluiera niciodată sfârșitul jocului, se arată într-un editorial realizat pentru The Telegraph.
Jonathan Van Tam, adjunctul responsabilului șef sanitar, e renumit pentru metaforele folosite de el pe parcursul pandemiei pentru a explica traiectoria bolii. Ultima s-a bazat pe o analogie cu fotbalul. Suntem la finalul primei reprize de prelungiri, a declarat el, însă fluierul final nu s-a auzit încă.
De fapt, de când coronavirusul a devenit endemic, jocul însuși nu se mai termină niciodată. Virusul va fi mereu cu noi, oamenii se vor îmbolnăvi mereu, unii vor fi spitalizați din cauza lui și unii ar putea muri dacă el nu va evolua într-o boală inofensivă precum banala răceală.
O nouă rundă de măsuri
Profesorul Van Tam pare că vrea să ne pregătească pentru încă o rundă de măsuri anti-pandemice pe perioada iernii, deși el a afirmat că politicienilor le revine să le impună, nu consilierilor. Este însă evident că lumea științifică face presiuni pentru reinstaurarea restricțiilor, inclusiv portul obligatoriu al măștii, distanțarea socială și pașapoartele de vaccinare.
Inițial ele erau cerute fiindcă numărul cazurilor era în creștere, dar după 22 octombrie infecțiile s-au redus cu peste 10%. Acum argumentul a fost schimbat, recurgându-se la o comparație între Regat și restul Europei, unde imunitatea nu s-a disipat încă în aceeași măsură ca aici. Programul de vaccinare cu doză booster este de departe mult mai important decât reinstituirea unor restricții pe care țara nu vrea să le mai vadă.
Și totuși, la guvern, la parlament și într-o mare parte a sectorului public mulți angajați continuă să lucreze de acasă și se vorbește din nou de perspectiva restricționării întâlnirilor familiale de Crăciun. Boris Johnson trebuie să opună rezistență acestei presiuni. Dată fiind decizia de a nu li se impune pe moment vaccinarea obligatorie cadrelor medicale, ar fi nedrept să ni se impună constrângeri suplimentare celorlalți, cei care ne-am vaccinat.